Φθινοπωρινή Ισημερία σήμερα – Πότε αλλάζει η ώρα

Φθινόπωρο! Το βόρειο ημισφαίριο υποδέχεται σήμερα και επίσημα το Φθινόπωρο, καθώς στις 10:50 ώρα Ελλάδας πραγματοποιήθηκε η φθινοπωρινή ισημερία.

Η ισημερία σηματοδοτεί την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη.

Στην ισημερία, η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Στην παρακάτω δορυφορική εικόνα που ελήφθη το πρωί της Κυριακής 22/09 στις 09:00 ώρα Ελλάδος βλέπετε ότι τα δύο ημισφαίρια της Γης δέχονται σχεδόν ίση ηλιακή ακτινοβολία. Οι δύο ισημερίες – εαρινή και φθινοπωρινή – σηματοδοτούν την έναρξη της άνοιξης στο Ν. Ημισφαίριο και του φθινοπώρου στο Β. Ημισφαίριο.

isimeria

Φθινόπωρο: Το Doodle της Google για τη φθινοπωρινή ισημερία

Πόσα λεπτά ημέρας χάνουμε καθημερινά μεταξύ της φθινοπωρινής ισημερίας και του χειμερινού ηλιοστασίου; Το παρακάτω γράφημα δείχνει τον μέσο όρο των λεπτών της καθημερινής αύξησης της διάρκειας της νύχτας που θα έχουμε μεταξύ 23 Σεπτεμβρίου και 22 Δεκεμβρίου 2019 ανά γεωγραφικό πλάτος για διάφορες πόλεις του Βορείου Ημισφαιρίου. Στην Αθήνα και γενικά στη χώρα μας θα χάνουμε καθημερινά περί τα 2 λεπτά ηλιοφάνειας μέχρι τις 22/12.

isimeria_simera

Πότε αλλάζει η ώρα φέτος

Αλλαγή ώρας 2019: Όπως κάθε χρόνο, η αλλαγή της ώρας σε χειμερινή θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου.

Φέτος, αυτή η Κυριακή είναι στις 27 Οκτωβρίου όταν και οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω.

Επόμενη αλλαγή ώρας, θα γίνει τον Μάρτιο του 2020 καθώς και τον μεθεπόμενο Οκτώβριο (του 2020) και ενδεχομένως και το Μάρτιο του 2021.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.