(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Διαμαρτυρία της Πρωτοβουλίας κατά των εξορύξεων και της κλιματικής κρίσης – Στην Αχάϊα Κλσους

Παρέμβαση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το Σάββατο 21/9/2019 μέλη της Πρωτοβουλίας Πάτρας κατά των Εξορύξεων και της Κλιματικής κρίσης, έξω από το χώρο διεξαγωγής του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας στις εγκαταστάσεις της ΑΧΑΙΑ ΚΛΑΟΥΣ.

Τα μέλη της πρωτοβουλίας ύψωσαν πανό με κεντρικό σύνθημα «Αφήστε τους υδρογονάνθρακες στο έδαφος» με αφορμή την ειδική συνεδρία που είχε σαν θέμα τις «Ενεργειακές εξελίξεις ως μοχλός Περιφερειακής Ανάπτυξης» και στην οποία πήραν μέρος κυβερνητικά στελέχη και θεσμικοί εκπρόσωποι των πετρελαϊκών εταιριών.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας πολιτών μοίρασαν στους συνέδρους αλλά και στους πολίτες που συμμετείχαν, φυλλάδιο στο οποίο καταγράφεται ριζική τους αντίθεση σε σχέση με την «ανάπτυξη» που προωθείται μέσω των νέων εξορύξεων υδρογονανθράκων στη περιοχή μας, και γενικότερα στον Ελλαδικό χώρο, τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρονται τα ακόλουθα:

Με αφορμή τις εργασίες του 7ου συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Πάτρα, θέλουμε για μια ακόμα φορά να διατρανώσουμε τη ριζική μας αντίθεση σε σχέση με την «ανάπτυξη» που προωθείται μέσω των νέων εξορύξεων υδρογονανθράκων στην περιοχή μας, και όχι μόνο:

1. Σε μια εποχή όπου τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης είναι κάτι παραπάνω από ορατά και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται στην αλλαγή του ενεργειακού της μοντέλου με δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα στα αμέσως επόμενα χρόνια, είναι αδιανόητο η χώρα μας να προωθεί νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων με αβέβαιη την απορρόφησή τους στο μέλλον, αφού για να επιτευχθούν οι στόχοι πρέπει να μειωθούν οι ήδη υφιστάμενες εξορύξεις διεθνώς και όχι να προστεθούν καινούργιες.

2. Το περιβαλλοντικό ρίσκο δεν είναι καθόλου αμελητέο. Πέρα από τα μεγάλα γνωστά ατυχήματα (Μεξικό κλπ) υπάρχουν πολλά μικρότερα σε όλο τον κόσμο και στη Μεσόγειο.

Η πιθανότητα πρόκλησης πετρελαιοκηλίδων σε Ευρωπαϊκά ύδατα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι της τάξης του 65% τον χρόνο.

Ιδιαίτερα στη Μεσόγειο έχουν καταγραφεί στη βάση δεδομένων World Offshore Accident Database 45 περιπτώσεις ατυχημάτων.

Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι μόνο στο 1ο δεκαπενθήμερο αυτού του Σεπτέμβρη συνέβησαν 3 περιστατικά, ένα σοβαρότατο από την πετρελαϊκή Pertamina ανοικτά της Τζακάρτας όπου χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου έπεσαν στη θάλασσα και άλλα δυο στις Μπαχάμες και στη Νορβηγία από τη νορβηγική Equinor.

Το ερώτημα είναι απλό: Ποιος εγγυάται ότι μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα δεν θα γίνουν και στις δικές μας θάλασσες;

Το επιχείρημα του «ασφαλούς» Πρίνου είναι εντελώς σαθρό αφού οι γεωτρήσεις εκεί είναι σε βάθος μερικών δεκάδων μέτρων, ενώ στο Ιόνιο τα βάθη φτάνουν και ξεπερνούν τα 1000 μέτρα, με αποτέλεσμα να αυξάνει η επικινδυνότητα και λόγω σεισμικότητας της περιοχής.

Να αναφέρουμε, επίσης, τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από πιθανές χερσαίες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ή πρώτης επεξεργασίας του εξορυχθέντος πετρελαίου, πριν την μεταφορά του στη διεθνή ή εγχώρια αγορά προς διύλιση.

3. Τα διατυμπανιζόμενα οικονομικά οφέλη είναι εντελώς εξωπραγματικά, στοχεύουν δε στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Με βάση την υπάρχουσα σύμβαση για τα κοιτάσματα του Πατραϊκού τα συνολικά οικονομικά οφέλη κατ έτος εκτιμώνται στο …ιλιγγιώδες (!) ποσό των $50 εκατομμυρίων εκ των οποίων $3 εκατ./χρόνο για την Περιφέρεια μας, που σημαίνει δωράκι προς Ιθαγενείς…

Από την άλλη έχει υπολογισθεί ότι μια πετρελαιοκηλίδα μικρομεσαίου μεγέθους στο Ιόνιο μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλάσιες αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, στην αλιεία και στα ευαίσθητα φυσικά οικοσυστήματα του Ιονίου

Και κάτι τελευταίο:

Οι πετρελαϊκές εταιρίες που έρχονται να επενδύσουν στη χώρα μας δεν μπορούν να πάνε στις δικές τους θάλασσες αφού Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ νέες εξορύξεις στις θάλασσές τους. Γιατί άραγε;;;

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να εκμεταλλευτεί το φυσικό της πλούτο, που είναι ο ήλιος τα νερά και η θάλασσα, μέσα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, βαδίζοντας σε ένα φωτεινό μέλλον για τις γενιές που έρχονται, σε ένα βιώσιμο πλανήτη.

Καλούμε όλους τους θεσμικούς φορείς να τοποθετηθούν απέναντι σε αυτές τις καταστρεπτικές επιλογές και να αναλάβουν τι ευθύνες τους απέναντι στον Ελληνικό λαό.