Χρεοκοπία Thomas Cook: Ζημιά 80-100 εκατ. ευρώ στην Κρήτη

Τεράστιο πλήγμα στην Κρήτη αναμένεται ότι θα προκαλέσει η πτώχευση της βρετανικής Thomas Cook, που έβαλε «λουκέτο» τα ξημερώματα. Η αγορά της Κρήτης είναι έντονα εκτεθειμένη, καθώς περίπου 20.000-22.000 τουρίστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο νησί.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, υπολόγισε ότι τα χρήματα τα οποία θα χαθούν για όλο το νησί είναι μεταξύ 80 και 100 εκατομμυρίων. Οι αρμόδιοι βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής των υπολοίπων στις καρτέλες χρέωσης και των καταμετρήσεων του κόστους των γκρουπ. Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση, για το Ρέθυμνο, το ποσό αφορά 15 εκατομμύρια, που όμως θα πληρώσει ασφαλιστική εταιρεία ταξιδίων.

Την ίδια ώρα, με δεδομένο το ότι οι ισολογισμοί της Thomas Cook θα κλείσουν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, τα πακέτα των αποζημιώσεων θα ληφθούν από τους ξενοδόχους πολύ αργότερα.

Μεγάλο μέρος της ζημιάς αφορά τα δεδουλευμένα, ενώ υπάρχουν συμβόλαια που έχουν υπογραφεί και για του χρόνου. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Χαλκιαδάκη, από τις 16 Ιουλίου και μετά δεν έχει πληρωθεί τίποτα στους ξενοδόχους της Κρήτης, αφού τα συμβόλαια εξοφλούνταν τρεις μήνες μετά.tH