Επίθεση στη Σαουδική Αραβία: Πιθανός ένας πόλεμος κατά του Ιράν, λέει Σαουδάραβας πρεσβευτής

Συνταγή αλά… Συρίας επιδιώκει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να δώσει μία ισχυρή απάντηση στο καθεστώς των μουλάδων που, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις σε διυλιστήρια της Σαουδικής Αραβίας.

Χθες κατά την επίσκεψή στο Ριάντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τόνισε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία ότι είναι «έργο» των Ιρανών, «συνιστούν πράξη πολέμου».

Λίγες ώρες αργότερα, ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στη Γερμανία δήλωσε ότι είναι πιθανός ένας πόλεμος με την Τεχεράνη.

Σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό «Focus», ο Φαιζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ θεωρεί πιθανή μία στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν μετά τις επιθέσεις σε διυλιστήρια της Σαουδικής Αραβίας.

«Εάν η ασφάλειά μας τεθεί σε κίνδυνο, πρέπει να το κάνουμε αυτό. Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση. Αλλά αυτό εξαρτάται από εκείνους που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτή την επιθετικότητα», τόνισε ο αλ Σαούντ και πρόσθεσε:

«Η επίθεση δεν ήταν απλώς επίθεση στη Σαουδική Αραβία. Ήταν μια επίθεση σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι επιτιθέμενοι ήθελαν να καταρρεύσει το παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό. Αλλά δεν πέτυχαν τον στόχο τους».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street» Journal, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί την δημιουργία ενός «συνασπισμού προθύμων», με χώρες απ ΄όλο τον κόσμο που θα είναι έτοιμες να κινηθούν κατά του ιρανικού καθεστώτος. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον ενισχύει τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

«Ο Λευκός Οίκος επιθυμεί την δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού για να ασκήσει πιέσεις στο Ιράν μέσω των Ηνωμένων Εθνών απαντώντας στην επίθεση με drone στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας», όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα.

Από την πλευρά της αμερικανικής αντιπολίτευσης, τα σχέδια του Τραμπ αντανακλούν τις πραγματικές του προθέσεις, δηλαδή, να κινηθεί στρατιωτικά κατά της Τεχεράνης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σχετικά με την κλιμάκωση της κατάστασης στον Περσικό με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν σε μία «ενωμένη, διπλωματική αντίδραση των διεθνών εταίρων».