Joker: Η ορμόνη που ανεβάζει τη διάθεση, αλλά και το σάκχαρο

Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το σάκχαρό τους, το οποίο σε υψηλές τιμές προκαλεί διαβήτη. Ωστόσο, μια πρωτοπόρος στον τομέα αυτό μελέτη αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο το εντερικό μικροβίωμα επηρεάζει την ορμόνη σεροτονίνη (που γενικότερα θεωρείται καλή ορμόνη της ευχαρίστησης) ώστε να επιδρά αρνητικά στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η σεροτονίνη, ένας από τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, αποκαλείται συχνά και ως «η ορμόνη της χαράς» και συνδέεται με τη ρύθμιση του ύπνου, την καλή κατάσταση του οργανισμού και τον μεταβολισμό. Όμως, στην πραγματικότητα το έντερο είναι εκείνο που παράγει το 95% της σεροτονίνης του οργανισμού και μάλιστα όχι στην «καλή» της μορφή, όπως συμβαίνει στον εγκέφαλο.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academicy of Sciences (PNAS), οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Flinders, SAHMRI και McMaster έδειξαν ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια που διαβιούν στο έντερο των ποντικιών (μικροβίωμα) επικοινωνούν με κύτταρα που παράγουν σεροτονίνη προκειμένου να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο σώμα του ξενιστή.

Ο καθηγητής Damien Keating υποστηρίζει ότι η μελέτη ρίχνει φως στο αναπάντητο ερώτημα σχετικά με το πώς τα βακτήρια του μικροβιώματος επικοινωνούν για να ελέγξουν τα επίπεδα της γλυκόζης κατά τον μεταβολισμό.

«Βρήκαμε ότι το μικροβίωμα επιδεινώνει τον μεταβολισμό, στέλνοντας σήμα στα κύτταρα του εντέρου να παράγουν σεροτονίνη. Έτσι, ανεβάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης, που έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι είναι αυξημένα στους παχύσαρκους ανθρώπους, με αυτή την αύξηση να προκαλεί σημαντικά μεταβολικά προβλήματα. Το επόμενο βήμα μας είναι να κατανοήσουμε ποια ακριβώς είναι τα βακτήρια που το κάνουν αυτό αλλά και το πώς, με την ελπίδα ότι έτσι θα οδηγηθούμε σε νέες προσεγγίσεις για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα των ανθρώπων», αναφέρει ο Δρ. Keating.

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που δείχνει πώς το μικροβίωμα, δηλαδή τα βακτήρια του εντέρου, επικοινωνεί αποτελεσματικά με έναν οργανισμό με στόχο να επιδράσει στον μεταβολισμό του ξενιστή.

Αν, λοιπόν, οι ερευνητές μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα ποια βακτήρια είναι εκείνα που σηματοδοτούν την παραγωγή της σεροτονίνης στο έντερο, θα μπορούσαν κάποια στιγμή να αναπτύξουν θεραπείες για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

ygeiamou.gr