Ισημερινός: «Όχι» της κυβέρνησης στην αποποινικοποίηση της άμβλωσης

Το κοινοβούλιο του Ισημερινού ψήφισε σήμερα κατά της αποποινικοποίησης της άμβλωσης ακόμη και για περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας καθώς και δυσμορφίας του εμβρύου.

Εβδομήντα βουλευτές ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου, έναντι 65 υπέρ.

Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα που ισχύει από το 2014, μια γυναίκα που προκαλεί άμβλωση στον εαυτό της ή που ζητήσει βοήθεια για να κάνει άμβλωση κινδυνεύει με φυλάκιση έξι μηνών έως δύο ετών.

Αν στη διάρκεια της διαδικασίας η μητέρα πεθάνει, το πρόσωπο που έκανε την άμβλωση κινδυνεύει με έως και 16 χρόνια κάθειρξη.

Στον Ισημερινό, μια συντηρητική χώρα όπου το 80% του πληθυσμού είναι καθολικοί, επιτρέπεται η άμβλωση μόνο στην περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας ή σε περίπτωση βιασμού μίας γυναίκας με νοητική υστέρηση.

Διαδηλωτές υπέρ του νομοσχεδίου συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο λίγο μετά την ψηφοφορία και κάποιοι προσπάθησαν να ρίξουν τους μεταλλικούς φράκτες που είχαν τοποθετηθεί γύρω από το κτίριο. Η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού για να διαλύσει το πλήθος.

Οργανώσεις υπέρ της αποποινικοποίησης των αμβλώσεων σε όλες τις περιπτώσεις βιασμού καταγγέλλουν ότι περίπου 2.500 έφηβες γεννούν κάθε χρόνο στον Ισημερινό αφού πέφτουν θύματα σεξουαλικής επίθεσης.