Ιστορία της Επαρχίας Καλαβρύτων

Κριτική παρουσίαση από τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο-Καμενιανίτη, λογοτέχνη συγγραφέα, τ. Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.
Μπορεί η ιστορία ενός τόπου να χωρέσει σε ένα βιβλίο; Μπορούν οι μνήμες των ανθρώπων, που σημάδεψαν την πορεία μιας περιοχής, να «φυλακισθούν» σε λίγες σελίδες; Μάλιστα μιας περιοχής με τόσες λαμπρές δέλτους δόξας και βασάνων όπως τα Καλάβρυτα και τα Καλαβρυτοχώρια; Ίσως θα ήταν υπερβολικό να ισχυρισθεί κανείς ότι οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι θετικές, καθώς ο πλούτος της δημιουργίας που παράγουν οι άνθρωποι και αναδεικνύουν τον τόπο τους ισοδυναμεί με μη πεπερασμένα σύνολα εικόνων, γεγονότων, δημιουργημάτων και μνημείων.

Η Επαρχία Καλαβρύτων είναι μια από τις ιστορικότερες περιοχές της Ελλάδος. Με πλήθος ιστορικών και μυθολογικών μνημείων, με πλούσιο μορφολογικό ανάγλυφο, με μυθικές πόλεις-κράτη, καθώς και την μοναδική αίγλη που της προσδίδει η έναρξη της Επανάστασης του 1821, από το ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας.

Πολλά βιβλία γράφηκαν κατά καιρούς για την ένδοξη ιστορία του τόπου μας, από σημαντικούς ερευνητές και συγγραφείς που κατέθεσαν την δική τους γραφίδα και την τέχνη του γραπτού τους λόγου, στον βωμό της ιστορικής αλήθειας και της ανάδειξης των ηρωικών αγώνων των προγόνων μας για λευτεριά και αυτοδιάθεση.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί μια σημαντική συγγραφική εργασία από τον κατά πάντα γνωστό και πολυγραφότατο συμπατριώτη μας απ το Λεχούρι Καλαβρύτων Νίκο Κ. Σακελλαρόπουλο, υπό το τίτλο: Ιστορία της «Επαρχίας Καλαβρύτων», Καλάβρυτα 2019.

Το παρουσιαζόμενο έργο του είναι ογκώδες, ( δύο τόμοι), με καλή ποιότητα εξωφύλλου, εκτύπωσης και χαρτιού, αλλά και με πολύ ωραία και πλούσια εικονογράφηση.

Το εν λόγω βιβλίο περιλαμβάνει την χωρογραφία, την ιστορία, τη λαογραφία, τον πολιτισμό, τα ιστορικά μνημεία, δημογραφικά θέματα, καθώς και τις βιογραφίες εξεχόντων προσωπικοτήτων και ανθρώπων των γραμμάτων του τόπου μας, όπως και εμού του γράφοντος. Προλογίζεται δε από τον συντοπίτη μας καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τον εκ Σοποτού καταγόμενο Αθανάσιο Φωτόπουλο. Την επιμέλεια δε αυτού είχε άλλη μια ξεχωριστή Καλαβρυτινή προσωπικότητα των γραμμάτων, ο τ. Λυκειάρχης και πρόεδρος του «Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος» Χρίστος Φωτεινόπουλος.

Η κοπιώδης και πολύχρονη προσπάθεια του πολυγραφότατου συγγραφέα για την άντληση των στοιχείων και εικόνων για την ολοκλήρωση του βιβλίου, δείχνουν έναν άνθρωπο ακούραστο, με δίψα να προσφέρει το δικό του «λιθαράκι» στην ανάδειξη της ιστορίας μας, καθώς και βήμα στους νεότερους μελετητές της, για παραπέρα έρευνα και συγγραφή. Ο ίδιος επισημαίνει πως η εν λόγω μελέτη με όλες τις τυχόν παραλείψεις ή λάθη-που ο αναγνώστης θα εντοπίσει-θα βοηθήσει τους όπου γης εκ Καλαβρύτων καταγομένους να βιώσουν περισσότερο την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας και θα συμβάλλει επίσης στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Από τη μεριά μου θα συμφωνήσω απόλυτα με τον συγγραφέα, καθότι στις μέρες μας η ιστορία παραποιείται, αλλοιώνεται και αλλοτριώνεται, στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, που επεξεργάζονται οι μύστες και οι εκφραστές της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Για τους λόγους αυτούς και για την όλη προσπάθεια του συγγραφέα το έργο του αποκτά ιδιαίτερη οντότητα και αξία.

Ο αγαπητός μου και έγκριτος συγγραφέας Νίκος Σακελλαρόπουλος-στην παρουσίαση των ανθρώπων του πνεύματος της Επαρχίας Καλαβρύτων-στις σελίδες του βιβλίου του, γράφει και για την ταπεινότητά μου με κολακευτικά λόγια, απόσπασμα των οποίων παραθέτω.

Γράφει ο Νίκος Σακελλαρόπουλος, «….Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης, από τους Καμενιάνους. Από τους πιο αξιόλογους της νεώτερης γενιάς. Υπήρξε αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Αντιδήμαρχος Αροανίας. Έγραψε βιβλία με ποιητικό, ιστορικό, και λαογραφικό περιεχόμενο. Πολλά επίσης κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα. Προβάλλει ιδιαίτερα τα θέματα της Επαρχίας. Παράλληλα είναι και σημαντικός ιστορικός ερευνητής, ενώ τα έργα του παρέχουν σπουδαία στοιχεία για την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αροανίας..»

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του βιβλίου του θα ήθελα να συμπληρωματικά να τον συγχαρώ αληθινά για την σημαντική του μελέτη, που θα αποτελέσει σπουδαία παρακαταθήκη και για τις επόμενες γενιές. Τον ευχαριστώ από καρδιάς για την αναφορά του στο πρόσωπό μου και του εύχομαι επίσης: Να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του, καθώς και υγεία και μακροημέρευση στον ίδιο, μαζί με ένα μεγάλο μπράβο.

Ιστορία της Επαρχίας Καλαβρύτων
Νίκου Κ. Σακελλαρόπουλου