Πετρέλαιο: Άνοδος ρεκόρ έως 20% μετά τον βομβαρδισμό στη Σαουδική Αραβία και τις απειλές Τραμπ

Παγκόσμια ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχει ο βομβαρδισμός με drones των εγκαταστάσεων της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία το Σάββατο, προκαλεί η τεράστια άνοδος – κατά 20% – της τιμής του αργού πετρελαίου το πρωί της Δευτέρας.

Όπως γράφει το Bloomberg η άνοδος αυτή κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης «αποτελεί τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή αύξηση στην ιστορία καθώς ξεπέρασε τα 71 δολάρια το βαρέλι καθώς η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την αφαίρεση του 5% των παγκόσμιο προμηθειών».

Μετά την αρχική «έκρηξη» που σημειώθηκε δευτερόλεπτα μετά την έναρξη των συναλλαγών τη Δευτέρα όταν η τιμή τσίμπησε 12 δολάρια το βαρέλι – τη μεγαλύτερη από το 1988 όπως σημειώνει το Bloomberg – η αύξηση μειώθηκε στο μισό σε σχέση με το αρχικό 20%.

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε με σειρά tweets να ηρεμήσει τις αγορές ανακοινώνοντας ότι απελευθερώνει ποσότητες πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ «αν αυτό χρειαστεί».

 

Νωρίτερα, πάντως, ήταν ο ίδιος που φρόντισε να υποδαυλίσει την παγκόσμια ανησυχία καθώς με ανάρτησή του στο Twittter άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση εμφανιζόμενος έτοιμος για αντίποινα.

«Έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ποιος είναι ο δράστης και είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι ανάλογα με την τελική επιβεβαίωση αλλά περιμένουμε να μας ενημερώσει το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για το ποιος πιστεύουν αυτοί ότι ήταν ο δράστης της επίθεσης και με ποιους όρους πρέπει να προχωρήσουμε» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει ο Guardian αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ αφήνει υπόνοιες για μια πιθανή στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ στην επίθεση στη Σαουδική Αραβία.

 

Την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει η οργάνωση των Χούτι στην Υεμένη, η εκδοχή, ωστόσο, αυτή δεν φαίνεται να πείθει τις ΗΠΑ οι οποίες αφήνουν να διαρρεύσει ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ιράν.

Η Τεχεράνη το πρωί της Δευτέρας απάντησε δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν ότι «καταδικάζουμε αυτούς τους ισχυρισμούς ως απαράδεκτους και τελείως αβάσιμους».