Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπερασπίζεται τον «Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής» με επιστολή σε μεγάλες εφημερίδες

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλους να μας πάρουν την γλώσσα μας» τόνισε με ανοιχτή της επιστολή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπερασπιζόμενη για άλλη μία φορά την απόφασή της να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της «Προστασίας του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

 

«Έχουμε δει ξένες δυνάμεις να παρεμβαίνουν στις εκλογές μας από έξω» έγραψε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σε ανοιχτή της επιστολή που δημοσιεύτηκε σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες. «Και είδαμε μερικούς ντόπιους λαϊκιστές με φθηνά εθνικιστικά συνθήματα να προσπαθούν να μας αποσταθεροποιήσουν από εντός. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτές τις δυνάμεις να υποκλέψουν τον ορισμό του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Θέλουν να σημαίνει το αντίθετο από την πραγματική του έννοια».

Η απόφαση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η σκληρή κριτική
Να σημειωθεί ότι απόφαση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μετονομάσει το χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει το μεταναστευτικό σε «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» προκάλεσε έντονη αντίδραση σε ευρωβουλευτές θεωρώντας πως ο τίτλος του χαρτοφυλακίου του Μαργαρίτη Σχοινά απηχεί τη ρητορική της ακροδεξιάς και πως οι Ευρωπαίοι και η κουλτούρα τους κινδυνεύουν από την άφιξη των προσφύγων.

Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε στους επικριτές της μέσω Twitter με μια σειρά αναρτήσεων όπου προσπαθεί να εξηγήσει τι σημαίνει ο «Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής» παραθέτοντας σε τρεις γλώσσες, το Άρθρο 2 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, το οποίο ορίζει τις θεμελιώδεις ηθικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και τώρα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θέλησε μέσα από την ανοιχτή επιστολή της να αναγνωρίσει πως η φράση του όρου «Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής» έχει προκαλέσει ένα κύμα συζήτησης «σχετικά με τις συνεκδοχές και την έννοια του όρου» αλλά επιμένει πως αυτό ήταν κάτι καλό, καταλήγοντας πως «είναι μια δημοσκόπηση που πρέπει να κάνουμε με το κοινό».

«Ένας πολιτικά φορτισμένος όρος»
«Φυσικά, οι λέξεις έχουν σημασία» έγραψε συνεχίζοντας: «Για μένα ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι ένας πολιτικά φορτισμένος όρος. Αλλά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε τους άλλους να μας απομακρύνουν από την γλώσσα μας: αποτελεί μέρος του ποιοι είμαστε».

Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας σε όλες τις μορφές και τις διαστάσεις του και πρέπει να τον διαφυλάξουμε, να τον προστατεύσουμε και να τον καλλιεργούμε συνεχώς. Γι’ αυτό ήταν μία από τις 6 κατευθυντήριες αρχές μου στις πολιτικές μου κατευθυντήριες γραμμές, που έλαβε την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο».

Σημείωσε επίσης πως «ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής ήρθε μέσα από πολλές θυσίες και με υψηλό τίμημα. Δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένος . Η απόδειξη αυτού είναι το γεγονός πως ο τρόπος ζωής μας αμφισβητείται καθημερινά – τόσο από τους αντιευρωπαίους στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από τους έξω».