Πώς επηρεάζει το υψηλό σωματικό βάρος τη γονιμότητα

Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση πλήθους διαταραχών και νοσημάτων, μεταξύ των οποίων οι δυσλιπιδαιμίες, η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και πολλές μορφές καρκίνου.

Πέρα όμως από τις αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, το αυξημένο σωματικό βάρος έχει συσχετισθεί και με την υπογονιμότητα, τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες, καθώς έχει φανεί πως η αύξηση του ποσοστού σωματικού λίπους μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στα επίπεδα ορμονών.

Πιο συγκεκριμένα, στις γυναίκες, η αυξημένη συσσώρευση λίπους, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα οιστρογόνων, προκαλώντας διαταραχές του έμμηνου κύκλου και της ωορρηξίας, με αποτέλεσμα τη μείωση της ικανότητας σύλληψης. Αντίστοιχα, στην περίπτωση των ανδρών, η παχυσαρκία φαίνεται ότι συνδέεται με μείωση του αριθμού και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων και χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών, εκτιμάται ότι εάν και οι δύο σύντροφοι είναι υπέρβαροι, η πιθανότητα να επέλθει κύηση σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους αυξάνεται σημαντικά.

Πηγή: neadiatrofis.gr