(Φωτο)-Τσίπρας για Novartis: Προκαλώ τον Μητσοτάκη να κάνει και ειδικό δικαστήριο

Συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παραχώρησε  ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας χθες στις παραγωγικές τάξεις έδωσε το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματός του.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μια εποικοδομητική, ταυτόχρονα μια μαχητική αντιπολίτευση» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Δεν είμαι απ αυτούς που πιστεύουν ότι εμπειρία και ωρίμανση σημαίνει δεν διεκδικούμε μαχητικά» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μακρά εμπειρία στην πολιτική ζωή τού τόπου και κυβερνητική εμπειρία, και δεν πρόκειται να καταφύγει σε κασσανδρολογία και καταστροφολογία.

Για το μετρό της Θεσσαλονίκης

Αναφερόμενος στο μετρό της Θεσσαλονίκης, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο πρωθυπουργός ως μη όφειλε ήρθε και προκατέλαβε αποφάσεις, όπως την απόφαση του ΚΑΣ, προσθέτοντας πως το «σημαντικότερο ατόπημα είναι ότι παραδεχόμενος (ο κ. Μητσοτάκης) ότι υπάρχουν καθυστερήσεις -που δεν υπάρχουν- δίνει το πάτημα στο νέο εργολάβο να διεκδικήσει αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι ο νέος εργολάβος που ανέλαβε το έργο διεκδίκησε λίγες μέρες μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών ζήτησε αύξηση των τιμών των διοδίων . Υποθέτω, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτό μπορεί να ήταν και προσυνεννοημένο με την τότε αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένο και να πει η επόμενη κυβέρνηση ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.   Όπως είπε, τα όποια κέρδη δεν κατάφερε να διεκδικήσει, θέλησε να προσπαθήσει να τα αποκομίσει από τις αποζημιώσεις από την καθυστέρηση στο μετρό, που οφείλεται «στην από το πουθενά έμπνευση του πρωθυπουργού να ξανανοίξει ζήτημα με τον σταθμό Βενιζέλου το οποίο είχε λυθεί».

Καταλήγοντας είπε ότι «το ψευτοδίλημμα ή αρχαία ή μετρό εμείς καταφέραμε να το μετατρέψουμε στο και αρχαία και μετρό» και «σήμερα ξαναγυρνάμε στο ούτε αρχαία ούτε μετρό». Τόνισε δε ότι η εξέλιξη αυτή πρέπει να ανατραπεί.

 

Για την πράσινη ανάπτυξη

Ο καθένας μπορεί να λέει ότι είναι φιλοπεριβαλλοντιστής, οικολόγος, να πίνει καφέ χωρίς καλαμάκι, αλλά να είναι υπέρ της ασύδοτης εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος.  «Θα μπορούσαμε να είμαστε σε ένα πιο πράσινο προσανατολισμό» σημείωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και προσέθεσε: «Θα ανοίξει στο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του μετασχηματισμού του, της ανασυγκρότησης του, μια μεγάλη συζήτηση για το τι σημαίνει πράσινη πολιτική».  Σε ό,τι αφορά το θέμα των εξορύξεων, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι ένα θέμα η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, άρα έπρεπε να γίνουν έρευνες για να δούμε ποια είναι τα κοιτάσματα, ποιος είναι ο φυσικός μας πλούτος, και είναι άλλο θέμα αν θα στραφούμε στην αξιοποίηση του. Η ΔΕΗ έπρεπε να είχε προσανατολιστεί εδώ και χρόνια στις ΑΠΕ δεν το έκανε όμως με ευθύνη όχι της δικής μας κυβέρνησης. Θα πρέπει να ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ μια μεγάλη συζήτηση ενόψει του μετασχηματισμού του το τι σημαίνει πράσινη πολιτική.

Επρεπε να υπογραφούν συμβόλαια για να γίνουν έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη. Η συζήτηση που διεξάγεται σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί να είναι μια συζήτηση που δεν θα μας απασχολήσει.

Νοvartis

Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης. Το σκάνδαλο αφορά στην ευνοϊκή τιμολόγηση των φαρμάκων της Novartis. Η Ελλάδα ήταν χώρα αναφοράς για την τιμή, να θυμηθούμε ότι υπάρχει ένα εισαγγελικό πόρισμα.Υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα. Κανείς δεν μπορεί να μιλάει για σκευωρία. Προκαλώ τον κ.Μητσοτάκη να κάνει ό,τι θέλει, εξεταστική, προανακριτική ακόμη και ειδικό δικαστήριο. Για να μάθει ο κόσμος ποια είναι η αλήθεια και ποια η σκευωρία.

«Το φάρμακο συνολικά στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, μαζί με τα εξοπλιστικά και τις προμήθειες του Δημοσίου που ευθύνονται και για την κρίση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Και σημείωσε ότι η Novartis αποτελεί διττό σκάνδαλο, καθώς υπάρχει και η προσπάθεια συγκάλυψης.

Διαβάζω σε editorial δύο μεγάλων εφημερίδων, η μία να παροτρύνει να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής και η άλλη να μη το κάνει, γιατί θα είναι βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι θα έχει διάφορα εσωτερικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ θα του ευχηθώ καλά ξεμπερδέματα και θα του υπενθυμίσω ότι είμαι εδώ, είμαστε εδώ».

Για την ανάπτυξη

To μοντέλο ανάπτυξης της ΝΔ μας οδήγησε στην κρίση. Ο αναπτυξιακός νόμος έχει φωτογραφικές διατάξεις για επιδοτήσεις σε μη παραγωγικούς φορείς. Θα επιδοτούνται φίλοι και κολλητοί. Αυτά μας οδήγησαν στην χρεοκοπία.Υπάρχει μια έντονη απαξίωση σε ότι αφορά τους νόμους για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Διαφωνούμε κάθετα με το αναπτυξιακό μοντέλο της ΝΔ και θεωρούμε ότι δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Το μοντέλο αυτό το έχουμε δοκιμάσει», συμπλήρωσε.  Το νομοσχέδιο που βγαίνει σε διαβούλευση πέραν του ότι περνά σε αντεργατικές ρυθμίσεις, που δείχνει την άποψή της κυβέρνησης για ανάπτυξη, επιδοτεί κλάδους που δεν είναι παραγωγικοί, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Αντί να επιδοτούμε παραγωγικούς κλάδους θα δίνουμε χρήματα σε φίλους και κολλητούς, θα επιδοτούμε τις ταχυμεταφορές, τα ντελίβερι, την εξαγωγική δραστηριότητα και θα επιδοτούμε το μονοπώλιο στη διακίνηση Τύπου». «Όλοι καταλαβαίνουμε για πιο λόγο γίνονται αυτές οι διατάξεις που δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Τα ζήσαμε όλα αυτά», είπε. Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό να δίνεται η αρμοδιότητα, η εξουσία στον υπουργό Ανάπτυξης να δίνει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τόνισε: «Ναι στην ανάπτυξη αλλά με συγκεκριμένο προσανατολισμό, με διαφάνεια, με κανόνες που προστατεύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Όχι στην ασυδοσία, η ασυδοσία δε θα οδηγήσει στην ανάπτυξη».

Για πρόωρες εκλογές

Με λένε Τσίπρα όχι Μητσοτάκη. Καμία κυβέρνηση δεν προχωρά σε εκλογές γιατί το ζητά η αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές για να συσπειρώσει το κόμμα του. Ήθελε να δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα.

Για τα πλεονάσματα

«Προσφέραμε μια λύση χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία στο οικονομικό της σκέλος. Αυτή η λύση δεν είχε λόγο να τεθεί προς διαπραγμάτευση προς τους εταίρους μας», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Προφανώς και τους ενημερώσαμε, και διεξοδικά» προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι αν οι θεσμοί είχαν τρομερή διαφωνία «θα το μαθαίνατε». «Θα είχαμε τη δυνατότητα με περίπου 2 δισ. κατ΄ έτος να κάνουμε περισσότερες ελαφρύνσεις» είπε ο. κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Ενώ το 2020 θα πηγαίναμε σε μια λύση που θα είχε πλεονάσματα 2,5% με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης πηγαίνουμε πάλι στο 3,5%».

Για το Ελληνικό

Εμείς κυβερνήσαμε 4,5 χρόνια και καταφέραμε να βάλουμε ένα τέλος στην μακρά περίοδο αποεπένδυσης.  Φτάσαμε σε ρεκόρ επενδύσεων το 2018. Στο Ελληνικό παραλάβαμε μία σύμβαση υπογεγραμμένη (…). Το διάστημα 2001-2014 υπήρχαν μόνο σχέδια επί χάρτου. Διαπραγματευτήκαμε και αλλάξαμε τη σύμβαση. (…) Φέραμε μία υπόθεση  από το 0% και τη φτάσαμε στο 90%. Τι έμενε; Κάποιες υπουργικές αποφάσεις μόνο. Σε όλη αυτή τη διαδικασία δουλέψαμε στενά με τον επενδυτή, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, όχι το δικό του συμφέρον. Εμείς θέλουμε επενδύσεις, επενδυτές αλλά δεν μπορούμε να δίνουμε και την αίσθηση ότι δεν υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, έτσι δεν θα προσελκύσουμε σοβαρούς επενδυτές.

Για τον ΠτΔ

Δεν έκανα λάθος με τον Προκόπη Παυλόπουλο.Αυτά τα 4,5 χρόνια τα θέματα που άφηναν αποτύπωμα, δεν τα διαχειρίστηκα με βάση το πρόσκαιρο κόστος. Για ΠτΔ μπορούσα να επιλέξω ένα από τα πολλά πρόσωπα της Αριστεράς. Έπραξα με βάση την ανάγκη για συναινέσεις. Με τον Προκόπη Παυλόπουλο δεν συμφωνούμε σε όλα, αλλά δικαιώθηκα. Είναι ένας καλός Πρόεδρος. Δεν βλέπω το λόγο να μην ανανεωθεί η θητεία του. Προκαλώ τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε ένα θεσμικό ατόπημα , αλλάζοντας το άρθρο και επιτρέποντας εκλογή ΠτΔ με 151.  «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δνε μπορεί να είναι κομματάρχης» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Για την Συμφωνία των Πρεσπών

Είμαι περήφανος για την Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπολόγισα το πολιτικό κόστος. Είναι μια δικαίωση που θα αργήσει να έρθει. Εισπράξαμε ένα μεγάλο πολιτικό κόστος. Οσοι υποκίνησαν τους ακραίους θα το βρουν μπροστά τους.

Για τις φοροελαφρύνσεις

Δεν θεωρώ ότι η σπουδή να μειωθεί απότομα από το 28% στο 24% ο φόρος στις επιχειρήσεις ευνοεί την μεσαία τάξη. 468 επιχειρήσεις στη χώρα θα πάρουν το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού χώρου. Οι υψηλές προσδοκίες θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Μπορεί σε πολλά να είχαμε αυταπάτη αλλά δεν διακινήσαμε συνειδητά μια πολιτική απάτη.  «Η μεσαία τάξη ξεκίνησε να βλέπει ελαφρύνσεις απ΄ το Σεπτέμβριο του 2018. Δεν θα προβαίναμε σε ελαφρύνσεις, θα προβαίναμε σε περαιτέρω ελαφρύνσεις» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.  «Η προσπάθειά μας αυτή θεωρώ ότι έδωσε σημαντική ανάσα στη μεσαία τάξη» προσέθεσε λέγοντας ότι υπήρξε, μεταξύ άλλων, επιδότηση του ενοικίου, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην ενέργεια, μια σειρά παρεμβάσεις που αφορούσαν τη μεσαία τάξη, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε και ανακάλυψε ένα μαξιλάρι 0.1% του προϋπολογισμού που είχαμε υπολογίσει […] Αυτά τα 250 εκατ. ευρώ παραπάνω δεν τα δώσανε στη μεσαία τάξη- το να δώσεις μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα άνω των 500.000 ευρώ δεν θεωρώ ότι είναι μεσαία τάξη», «όπως επίσης δεν θεωρώ ότι η σπουδή να μειωθεί άμεσα ο φόρος των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% είναι μεσαία τάξη» είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε:  «Βεβαίως και πρέπει να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις σε αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη, δε τις βλέπω. Βλέπω να κατευθύνονται στους ισχυρούς».

Για τους μετακλητούς

«Να σταματήσει η σπέκουλα με τους μετακλητούς», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε 54 μετακλητούς, ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πριν δυο μήνες είχε 12 μετακλητούς».

Για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει ένα σπουδαίο κύκλο, είναι ένα φαινόμενο της πολιτικής, η εξέλιξη των ποσοστών του, διαχειρίστηκε πολύ μεγάλες δυσκολίες και πήρε μεγάλο ποσοστό παρά το ευρύ μέτωπο εναντίον του. Θεωρώ ότι μας δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία, να ασχοληθούμε και με την προσπάθεια να μπορέσει να αντιστοιχηθεί ο κομματικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Να μπορέσουμε δηλαδή να δώσουμε απαντήσεις στα μεγάλα ερώτημα, να προσδιορίσουμε τι σημαίνουν τα οράματά μας.  Πολύ σύντομα θα απευθύνουμε ένα πλατύ κάλεσμα προς τους πολίτες.

Για τα Εξάρχεια

H κυβέρνηση διαχειρίζεται το θέμα επικοινωνιακά. Σύντομα θα το βρει μπροστά της. Εμείς είχαμε τρεις μεγάλες επιτυχίες κατά των ναρκωτικών στην περιοχή των Εξαρχείων.

Η ομιλία στη ΔΕΘ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του το Σάββατο στη ΔΕΘ υπεραμύνθηκε των πολιτικών που ακολούθησε κυρίως στο ζήτημα της οικονομίας, έκανε αυτοκριτική για τα λάθη που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική ήττα του Ιουλίου και επιχείρησε την ανάταξη της κομματικής βάσης υπενθυμίζοντας το σημαντικό ποσοστό που έλαβε το κόμμα. Παράλληλα ακολούθησε την πεπατημένη του 2012 μιλώντας εκ νέου για συμφέροντα και κέντρα εξουσίας που στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βάζοντας εμπόδια στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

 

Φωτο: INTIMEnews αρχείου, EUROKINISSI