ΑΧΑΪΑ: Διαμρτύρονται οι αγρότες για την κλειστή Τράπεζα Ερυμάνθειας – «Στηρίχθηκε στις ανακεφαλοποιήσεις»

Αγαπητοί κυριοί/ες,
πληροφορηθήκαμε έκπληκτοι ότι ελήφθη απόφαση οριστικού κλεισίματος του υποκαταστήματος της τράπεζας σας στην Ερυμάνθεια του Δήμου Ερυμάνθου.
Πρόκειται για ένα υποκατάστημα της πρώην Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος που λειτούργησε στο σημείο για πολλές δεκαετίες , εξυπηρετώντας τον κυρίαρχο σκοπό της τότε Αγροτικής Τράπεζας (που τώρα θα πρέπει να τον υπηρετεί η τράπεζα Πειραιώς) , δηλαδή του αγρότες , την αγροτική παραγωγή και την αγροτική οικονομία της περιοχής.
Σας γνωστοποιούμε πως η απόφαση κλεισίματος του υποκαταστήματος της τράπεζας σας στην Ερυμάνθεια μας βρίσκει πέρα ως πέρα αντίθετους και έχουμε πρόθεση να αντισταθούμε με κάθε τρόπο ώστε να επαναλειτουργήσει υποκατάστημα τράπεζας στην περιοχή μας , όποιο και αν είναι αυτό, αν η υποτιθέμενη «τράπεζα των αγροτών» αρνείται να διατηρεί υποκατάστημα στην περιοχή μας.
Η πιο κοντινή τράπεζα , μετά το εν λόγω κλείσιμο θα βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 35 χιλιομέτρων και αν κανείς θελήσει να μετακινηθεί με μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να αναλώσει ολόκληρη την ημέρα του για να μεταβεί στην τράπεζα και να επιστρέψει, ενώ το κόστος για μία τέτοια μετάβαση ξεπερνά το ημερομίσθιό.
Όπως καλά γνωρίζετε , η πλειοψηφία των κατοίκων είναι αγρότες και καθημερινά επισκέπτονταν την τράπεζα για τις συναλλαγές τους , όπως καταθέσεις και αναλήψεις , πληρωμή φόρου εισοδήματος, τελών κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, είσπραξη συντάξεων , επιδοτήσεων, ΕΛΓΑ, ΔΕΗ κτλ.
Όλα τα χωριά του δήμου Ερυμάνθου, αλλά και γειτονικών δήμων , ακόμη και από το Νόμο Ηλείας συναλλάσσονταν στο υποκατάστημα σας.
Κυρίως όμως στο υποκατάστημα εύρισκαν «την τράπεζα τους» οι ηλικιωμένοι άνθρωποι της περιοχής. Όλοι ξέρετε και ξέρουμε πως στα χωριά μας , ζουν πάρα πολλοί άνθρωποι μόνοι , μεγάλης ηλικίας , που δεν μπορούν ή δεν ξέρουν να οδηγούν και οι οποίοι αντικειμενικά αδυνατούν να κατέβουν στην Πάτρα και να περιμένουν τόσες ώρες για να εξυπηρετηθούν και να επιστρέψουν στο χωριό τους.
Η τεράστια αυτή δυσκολία συναλλαγής θα τους οδηγήσει , αφενός να δαπανούν δυσθεώρητα ποσά (μεταφορά , εξυπηρέτηση κτλ) από την πενιχρή σύνταξη που λαμβάνουν , και αφετέρου να αναλαμβάνουν και να κρατούν πάνω τους και στο σπίτι τους , όσο γίνεται περισσότερα χρήματα , πράγμα που όπως καταλαβαίνει κανείς είναι πολύ επικίνδυνο ακόμη και για την ζωή τους , σε ανθρώπους που ζουν μόνοι τους σε απομονωμένα μέρη και χωρία.
Η περιοχή μας είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό της αγροτοκτηνοτοφική και εξαρτιόταν από την ρευστότητα που της έδινε καθημερινά το υποκατάστημα της τράπεζα σας . Η τοπική εμπορική οικονομία αποτελείται από μικρές επιχειρήσεις (μικρά εμπορικά , καφενεία , φαρμακεία κτλ) , τα οποία χωρίς την καθημερινή ρευστότητα στην οποία συνέβαλλε το υποκατάστημα, θα καταρρεύσουν .
Κλείνοντας πρέπει να αναφέρουμε ότι η ανάπτυξη έρχεται με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ΟΧΙ με απολύσεις εργαζομένων, όπως θα γίνει με το κλείσιμο του υποκαταστήματος και κυρίως ότι μας προκαλεί ιδιαιτέρως κακή εντύπωση ότι κλείνει ένα υποκατάστημα που ακόμη και το ακίνητο ήταν ιδιόκτητο της πρώην ΑΤΕ και περιήλθε στην Τράπεζα Πειραίως.
Όλα δε τα προηγούμενα συμβαίνουν εις βάρος μας και μας πλήττουν μολονότι η τράπεζά σας στηρίχθηκε στις ανακεφαλοποιήσεις , οι οποίες έχουν αγγίξει όλους τους πολίτες αλλά και εμάς ιδιαίτερα.
Η απόφασή σας αυτή , μας βρίσκει απολύτως αντίθετους και αν επιμείνετε στην στάση σας , η ενέργειά σας θα αποτελέσει για εμάς ένδειξη κακοπιστίας και κακοβουλίας με ότι αυτό συνεπάγεται , όπως λ.χ. την μεταφορά των κεφαλαίων και όλων συναλλαγών σε άλλες τράπεζες.