ΠΑΤΡΑ: Στα σκαριά το σχέδιο για το θαλάσσιο μέτωπο – Ολοκληρώνεται η σύνταξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το θαλάσσιο μέτωπο και τα επόμενα βήματα για να δοθεί σε χρήση η Κανακάρη θα απασχολήσουν τον Δήμο Πατρέων και το δημοτικό συμβούλιο. Βάρος στα έργα, όπως είναι αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των αστικών αναπλάσεων στην Ανω και Κάτω Πόλη, θέλει να δώσει η δημοτική αρχή.
Ως προς το θαλάσσιο μέτωπο, απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί η σύνταξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Ο Δήμος σκοπεύει να απευθυνθεί στον τεχνικό κόσμο για να ζητήσει τις απόψεις του και στη συνέχεια θα το φέρει προς συζήτηση σε μία από τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Ενα βασικό στοιχείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι ότι η περιοχή παρέμβασης θα εκτείνεται από την Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι το παλιό κολυμβητήριο της Αγυιάς, καθώς για το υπόλοιπο τμήμα του κάμπινγκ και του έλους (Πλαζ) έχει εγκριθεί η οριστική μελέτη από τον προηγούμενο Μάρτιο και το έργο εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα», άξονας προτεραιότητας 2 «Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Η «Π» έχει γράψει ότι το νέο στοιχείο στο διαγωνισμό είναι ότι δεν θα εξαντλείται αυτός στην πρώην λιμενική ζώνη, αλλά θα περιλαμβάνει και ένα οικοδομικό τετράγωνο πάνω από αυτή, δηλαδή θα περνάει εντός της πόλης σε κεντρικούς οδικούς άξονες όπως είναι η Οθωνος-Αμαλίας και η Ηρώων Πολυτεχνείου που έχουν μέτωπο στο τμήμα της παραλιακής ζώνης που παραχωρήθηκε στον Δήμο. Η δημοτική αρχή έχει συνηγορήσει με τη συγκεκριμένη επιλογή καθώς εκτιμά ότι θα δοθεί μια ευρύτητα σκέψης και σχεδιασμού στους μελετητές που θα λάβουν μέρος στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός είναι να συνοδεύεται από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Οι προτάσεις-κατευθύνσεις που έχει καταθέσει ο Δήμος συνάδουν με χρήσεις αναψυχής, ψυχαγωγίας και αθλητισμού.
Εφόσον προχωρήσει η αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις στην πόλη τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς το σύνολο της έκτασης που θα μελετηθεί, ξεπερνάει τα 250 στρέμματα και βρίσκεται στον κεντρικό πολεοδομικό πυρήνα της Πάτρας. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι θα αλλάξει ριζικά το προφίλ της πόλης για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια και υπό συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακή τροχιά την περιοχή παρέμβασης, η οποία καταλαμβάνεται σήμερα από κτίρια που δεν αξιοποιούνται και από αστικά οικόπεδα.