Ο θεσμός του Συμπαραστάτη χρειάζεται περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση

  1. Με τη λήξη της θητείας μου ως Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης Π.Δ.Ε. νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω: α) Τον απερχόμενο Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα, την Εκτελεστική Γραμματέα κ. Διονυσία Μαράτου και τα μέλη του απερχόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου (μεταξύ των οποίων και ο νυν Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης) για την εμπιστοσύνη και τη συμπαράσταση που επέδειξαν στον νεοπαγή θεσμό του Περιφερειακού Συμπαραστάτη, β) Το υπαλληλικό προσωπικό της Π.Δ.Ε. για την ανταπόκρισή του στην προσπάθεια επίλυσης και διευθέτησης των προβαλλομένων αιτιάσεων και αντιρρήσεων των πολιτών, μέσα από την διελκυστίνδα της πολυνομίας και των επάλληλων εγκυκλίων της κεντρικής Διοίκησης και γ) Τους υπαλλήλους της Π.Δ.Ε. που απασχολήθηκαν ως γραμματειακή υποστήριξη του Γραφείου του Περιφερειακού Συμπαραστάτη, καθώς και τους ασκούμενους δικηγόρους που απασχολήθηκαν, ένα σημαντικό διάστημα, για το ζήλο και το ενδιαφέρον τους.
  2. Το Γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη ξεκίνησε από το μηδέν, όταν συστάθηκε στις αρχές του έτους 2015, και λειτουργεί συνεχώς βελτιούμενο με την ελπίδα να συνεχίσει παραγωγικά αφενός προς το συμφέρον του πολίτη, με στόχο την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, αφετέρου της δημόσιας διοίκησης με επιδίωξη την εδραίωση της ισονομίας και της εμπιστοσύνης του πολίτη προς τις δομές του Κράτους.
  3. Η θητεία μου στο νεοσύστατο θεσμό του Περιφερειακού Συμπαραστάτη από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2019 αποτέλεσε μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα. Κι αυτό, διότι, αλλιώς αντιμετωπίζεις το αίτημα του πολίτη σε μια δίκη μέσα από τα έγγραφα της δικογραφίας, κι αλλιώς προσεγγίζεις το πρόβλημα που σού τίθεται σε μια πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση, μέσα σ’ αυτήν την περίοδο της μνημονιακής κρίσης.

Όμως, κάτω από την πίεση του χρόνου, που απαιτούσε η αντιμετώπιση κάθε μιας υπόθεσης χωριστά, με τη λήξη της θητείας μου, έμειναν υποθέσεις που δεν ολοκληρώθηκε η διαχείρισή τους. Λυπάμαι ειλικρινά γι’ αυτό και ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες αυτής της κατηγορίας.

Προσέφερα αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες μου και προσπάθησα αφενός να μην αδικήσω κανέναν, αφετέρου να συμπαρασταθώ σε όσους, κατά την κρίση μου, είχαν δίκιο, οι οποίοι σε ένα σημαντικό ποσοστό δικαιώθηκαν.

  1. Φρονώ, ότι ο θεσμός του Συμπαραστάτη χρειάζεται περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση για να επιτελέσει το ρόλο του, ως στοιχείο μίας ευνομούμενης δημοκρατικής Πολιτείας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα Περιφερειακή Αρχή και στον εκλεχθησόμενο   Περιφερειακό Συμπαραστάτη.

 

 

                                                                                                Με εκτίμηση,

                                                                      Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ

                                                                         ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ & ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

 

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΑΛΤΣΕΤΟΣ

Επίτιμος Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ.