«Εμφύλιος» στην Ευρώπη για τον τίτλο στο χαρτοφυλάκιο Σχοινά – Τι ζητούν από την φον ντερ Λάιεν

Έντονες αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα Ευρωβουλευτών έχει προκαλέσει η απόφαση της επόμενης προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δώσει στον Μαργαρίτη Σχοινά το χαρτοφυλάκιο για την «υπεράσπιση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας». Οι επιφυλάξεις που εξέφρασαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν να κάνουν με τις αρμοδιότητες του προτεινόμενου Έλληνα Επιτρόπου, καθώς θεωρούν ότι η μετανάστευση και η ασφάλεια με τις οποίες έχει επιφορτιστεί ο κ. Σχοινάς δημιουργούν την εντύπωση ότι η ΕΕ υιοθετεί τη ρητορική που χρησιμοποιούν ακροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα που αντιτίθενται σε μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση απέναντι στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

Οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν αλλαγές στις αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ο κ. Σχοινάς, με την πολιτική ομάδα των Πρασίνων να εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στον τίτλο του χαρτοφυλακίου. Η επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ έστειλε επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι «προκαλεί φόβο» η διατύπωση της φον ντερ Λάιεν, ενώ αρκετοί άλλοι Ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι κατά τη διάρκεια των ακροάσεων των υποψηφίων Επιτρόπων ενδέχεται να υπάρξουν ενστάσεις για το χαρτοφυλάκιο του προτεινόμενου Επιτρόπου από την Ελλάδα. Η Καριμά Ντελί, Γαλλίδα ευρωβουλευτής της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων και επικεφαλής της επιτροπής μεταφορών, έγραψε στο Twitter ότι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να σταλεί επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία θα της ζητούν να αλλάξει τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του Μαργαρίτη Σχοινά. «Το ευρωκοινοβούλιο δεν θα επιτρέψει να περάσει αυτή η προσβολή στις ευρωπαϊκές αξίες», έγραψε χαρακτηριστικά.

Από την πολιτική ομάδα των Φιλελεύθερων, η κυρία Σόφι Ιντ Βελντ κάλεσε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αλλάξει τον τίτλο του χαρτοφυλακίου, υποστηρίζοντας ότι «το βασικό χαρακτηριστικό του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής είναι η ελευθερία κάθε ατόμου να επιλέγει τον τρόπο ζωής του».

Η εκλεγείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπαθεί να υποστηρίξει την επιλογή της, υπογραμμίζοντας ότι οι αρμοδιότητες του κ. Σχοινά περιλαμβάνουν τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών, τη δημοκρατία, την αναπτυξιακή συνεργασία και τη διασυνοριακή καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η εκλεγείσα πρόεδρος της Κομισιόν η οποία βρίσκεται μαζί με την ομάδα στο Ζανβάλ του Βελγίου, περίπου τριάντα χιλιόμετρα μακριά από τις Βρυξέλλες, δήλωσε δια του εκπροσώπου της ότι ακούει προσεκτικά όλες τις ενστάσεις που εκφράζονται, αλλά δεν θα βιαστεί να πάρει αποφάσεις.

Παρόλο που η κριτική δεν στρέφεται κατά του ίδιου του κ. Σχοινά, σε κάθε περίπτωση, η κυρία φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις ή να αλλάξει τον τίτλο ή και τις αρμοδιότητες του προτεινόμενου Έλληνα Επιτρόπου, καθώς η Κομισιόν της οποίας θα προΐσταται χρειάζεται, εκτός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τη στήριξη και άλλων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.