Βρετανία: «Κλείνει» επικίνδυνα η ψαλίδα Συντηρητικών – Εργατικών

«Ετοιμαστείτε για άτακτο Brexit», προειδοποιεί η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε ομιλία της στην ομοσπονδιακή βουλή την ώρα που στη Βρετανία κλείνει επικίνδυνα η ψαλίδα μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

«Έχουμε ακόμα όλες τις πιθανότητες για ένα Brexit με συμφωνία και η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να το πετύχει αυτό, μέχρι την τελευταία μέρα. Αλλά λέω, επίσης, ότι είμαστε προετοιμασμένοι για ένα άτακτο Brexit», ανέφερε η Μέρκελ σε ομιλία της στην Bundestag και πρόσθεσε:

«Παραμένει το γεγονός ότι μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχουμε έναν οικονομικό ανταγωνιστή στην πόρτα μας, ακόμη και αν θέλουμε να διατηρήσουμε στενή οικονομική και εξωτερική συνεργασία και στον τομέα της ασφάλειας».

Κι ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε-ημερομηνία εξόδου η 31η Οκτωβρίου- ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον φέρεται να εξετάζει την προοπτική δημιουργίας μιας γέφυρας μεταξύ Σκωτίας και Βορείου Ιρλανδίας προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

O ένοικος της Ντάουνινγκ Στρητ ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησής του να εξετάσουν το κόστος αλλά και το ρίσκο που ενέχει η ανέγερση γέφυρας μήκους 45 χιλιομέτρων πάνω από τη θάλασσα της Ιρλανδίας. Πριν από ένα χρόνο, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας είχε συμφωνήσει με το σχέδιο Τζόνσον για την κατασκευή γέφυρας το κόστος της οποίας υπολογίζεται σε 15 δις λίρες. Ωστόσο, βόμβες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες βρίσκονται μέσα στη θάλασσα, αποτελούν ένα από τα μεγάλα ρίσκα για την υλοποίηση του σχεδίου.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση του ινστιτούτου ComREs, που βλέπει σήμερα το φως της , δείχνει ότι ο χρόνος μετράει σε βάρος του κόμματος των Συντηρητικών.

Οι Τόρις του Μπόρις Τζόνσον έρχονται στην πρώτη θέση με ποσοστό 30% ενώ σε απόσταση αναπνοής έρχονται οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν με ποσοστό 29%. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αποσπούν 17% ενώ το κόμμα του Brexit υπό την ηγεσία του Νάιτζελ Φάρατζ αγγίζει το 13%, με βάση τα πορίσματα της δημοσκόπησης.