Χατζηδάκης για το Μάτι: Η αντιμετώπιση των πληγών απαιτεί μεγάλη σοβαρότητα

Την προσπάθεια «αυτοαποθέωσης» του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς στο Μάτι κατήγγειλε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας παράλληλα τις τραγικές ολιγωρίες της προηγούμενης κυβέρνησης για την επούλωση των πληγών της Ανατολικής Αττικής από την φονική πυρκαγιά.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ για την στήριξη των πληγέντων, είπε: «Για το Μάτι κανείς δεν ξεχνά ότι πρόκειται για μεγάλη εθνική τραγωδία και η αντιμετώπιση των πληγών απαιτεί μεγάλη σοβαρότητα από όλους μας. Είναι υποχρέωση στην μνήμη των νεκρών και στην προσπάθεια στήριξης των ζωντανών» για να προσθέσει: «Η κυβέρνηση δεν κοκορεύεται για το σημερινό νομοσχέδιο. Θεωρεί ότι κάνει απλά το καθήκον της. Όμως με εξέπληξε η τοποθέτηση του κ. Σπίρτζη. Ο κ. Σπίρτζης μόνο συγχαρητήρια δεν διεκδίκησε από την Βουλή για τον χειρισμό της προηγούμενης κυβέρνησης. Να είμαστε πιο συγκρατημένοι όταν υπάρχουν 102 νεκροί και ευθύνες για τους νεκρούς».

Ο ίδιος μίλησε για προβλήματα που «κληροδοτήθηκαν στην σημερινή κυβέρνηση από την προηγούμενη» και απαριθμώντας τα, είπε:

– Από τις 475 περιπτώσεις κατεδαφίσεων προχώρησαν μόνο 61. Άνθρωποι θέλουν να αγοράσουν ακίνητο και δεν μπορούν επειδή δεν έχουν προχωρήσει κατεδαφίσεις

– Από τις 2.430 αιτήσεις κατεδάφισης προχώρησαν εως τις εκλογές μόνο οι 440

– Από τις 885 αιτήσεις επισκευής δόθηκαν άδεια μόνο για σε 342

– Από τα 38 εκατ. ευρώ του ειδικού λογαριασμού αξιοποιήθηκαν μόνο τα 6 εκατ ευρώ. Τα υπόλοιπα λιμνάζουν

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου. «Υπήρξε σοβαρό λάθος στον χειρισμό εκπόνησης του ειδικού χωρικού σχεδίου. Η προέγκριση σχεδίου πήρε έναν ολόκληρο χρόνο. Η προέγκριση αυτή δεν χρειαζόταν γιατί το ίδιο το υπουργείο ήταν επισπεύδον. Παράλληλα με την προέγκριση θα μπορούσε εδώ και ένα χρόνο να προχωρήσει και η κανονική έγκριση του ειδικού χωρικού σχεδίου. Θα περίμενα μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι τα προωθούμενα μέτρα στοχεύουν: «στην λήψη αποφάσεων άμεσης ανάγκης όπως απομάκρυνση αμιάντου, απορριμμάτων κλπ. Στην υιοθέτηση πλέγμα προστατευτικών ρυθμίσεων όπως παράταση κατά ένα έτος για την υποβολή αίτησης για παροχή στεγαστικής συνδρομής και αναστολή κατασχέσεων. Δημιουργία μητρώου εγκαυματιών για να καλύπτονται κατά παρέκκλιση από τον ΕΟΠΥΥ τα θύματα. Δημιουργία προϋποθέσεων για την ταχεία ανάπλαση της περιοχής όπως μέσα από την μη αστική εταιρεία «Μάτι Ξανά»».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου ανατέθηκε στο ΤΕΕ, καθώς όπως υποστήριξε «αν πηγαίναμε με τις κλασικές διαδικασίες μπορεί η εκπόνηση ειδικού χωρικού να έπαιρνε εως 10 χρόνια. Είπαμε να κόψουμε δρόμο και αντί να βρούμε κάποιον γνωστό μας ή έναν ιδιώτη το αναθέσαμε στο ΤΕΕ ώστε ως τεχνικός σύμβουλος του δημοσίου να ξεκινήσει τις μελέτες για την σύνταξη του σχεδίου. Αμφισβητήθηκε από τον κ. Σπίρτζη η τεχνική επάρκεια του ΤΕΕ. Λεω προς το ΤΕΕ ότι η κυβέρνηση με αυτά τα θέματα δεν παίζει. Όποιος αναλαμβάνει κάτι πρέπει να το φέρει εις πέρας».