ΠΑΤΡΑ: Με εκατοντάδες επιστήμονες το Διεθνές Συνέδριο Γλωσσολογίας

Με επιτυχία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνικής Γλωσσολογίας (ICGL14), το οποίο οργάνωσε ο Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας και φιλοξενήθηκε από την περασμένη Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Περισσότεροι από 420 σύνεδροι, επιστήμονες, και μεγάλος αριθμός μεταδιδακτόρων, μεταπτυχιακών ερευνητών, φοιτητών/τριών μοιράστηκαν σημαντικές εμπειρίες επιστημονικές, εκπαιδευτικές και διαπροσωπικές. Η φετινή διοργάνωση συνέχισε την παράδοση των προηγούμενων συνεδρίων για την προώθηση της γλωσσολογικής έρευνας και την προσπάθεια προβολής της. Οι εισηγήσεις κάλυψαν θέματα σχετικά με την ανάλυση και περιγραφή της ελληνικής γλώσσας (συγχρονικά και διαχρονικά) καθώς και τη διδασκαλία της Ελληνικής (ως μητρικής και ως ξένης).
Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν περισσότερες από 200 ερευνητικές εργασίες, από περισσότερους από 400 συγγραφείς από 100 διαφορετικά Πανεπιστήμια και 26 χώρες.
Οι ανακοινώσεις κάλυψαν θέματα σχετικά με όλα τα ερευνητικά πεδία της Γλωσσολογίας. Την πρώτη ημέρα των εργασιών έγινε η παρουσίαση του Εργαστηρίου Νεοελληνικών Διαλέκτων / Laboratory of Modern Greek Dialects (ENEΔΙ) του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο ιδρύθηκε το 2000 και διαθέτει πλούσια εμπειρία στην καταγραφή και μελέτη διαλέκτων. Λειτουργεί υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Γλωσσολογίας Αγγελικής Ράλλη και πλαισιώνεται από ερευνητική ομάδα, που αποτελείται από γλωσσολόγους μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, μεταδιδάκτορες, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Εξάλλου, η ερευνήτρια Α΄ βαθμίδας στο Κέντρο Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών Ιώ Μανωλέσσου παρουσίασε τη «Γραμματική της Μεσαιωνικής Ελληνικής, 1100-1700», ένα μνημειώδες έργο για τις νεοελληνικές σπουδές.
Την επομένη έγινε η κεντρική ομιλία από τον προσκεκλημένο καθηγητή Σταύρο Σκοπετέα από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν με αναφορά στην Ουρούμ, τη γλώσσα του ελληνικού πληθυσμού στον Καύκασο.
Το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση για την Αγγελική Ράλλη με αφορμή την αφυπηρέτησή της από τη θέση της καθηγήτριας στον Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κατά την οποία παρουσιάστηκε ένας αφιερωματικός τόμος με τίτλο: «Γλωσσική ποικιλία – Μελέτες αφιερωμένες στην Αγγελική Ράλλη», τον οποίο κορυφαίοι γλωσσολόγοι δημιούργησαν για να αναδείξουν το κύριο πεδίο της ερευνητικής της δραστηριότητας που έχει επηρεάσει σημαντικά και το γενικότερο ερευνητικό προσανατολισμό του τομέα γλωσσολογίας.
Τέλος, δόθηκε η δυνατότητα σε φορείς που ασχολούνται με ερευνητικές εφαρμογές στη γλωσσολογία να παρουσιάσουν το έργο τους μέσω περιπτέρων στο χώρο υποδοχής του συνεδρίου, διαδίδοντας την αξία τέτοιων προσπαθειών για ακαδημαϊκούς αλλά και επαγγελματικούς λόγους, ιδίως προς όφελος των νέων γλωσσολόγων.