Νομική Σχολή ή πρότυπη τεχνική σχολή εργοδηγών ή ξεναγών;

Είναι εντυπωσιακό, έχει αναχθεί σε κυρίαρχο ζήτημα για την πόλη μας η δημιουργία Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών όχι βέβαια επειδή καταργείται όπως έχει επικρατήσει στον δημόσιο διάλογο, αφού ποτέ δεν υπήρξε Νομική Σχολή.
Δεν μπορώ να φανταστώ ποιο είναι αυτό το τεράστιο όφελος από τη λειτουργία μιας ακόμη ανώτατης σχολής στο πανεπιστήμιο Πατρών σε σύγκριση με άλλα ουσιαστικά έργα που εκκρεμούν και για τα οποία δεν εκδηλώνεται ο αντίστοιχος ξεσηκωμός.
Εργα αναπτυξιακά όπως το τρένο που θα έπρεπε να έχει φθάσει στη ΒΙΠΕ για να φορτώνονται τα προϊόντα μας και να φθάνουν μέχρι τη Βόρεια Ευρώπη, το φυσικό αέριο, η αξιοποίηση του παλαιού λιμανιού, η δημιουργία προϋποθέσεων για τη μετατροπή της πόλης από πόλη διερχομένων σε πόλη προορισμού, βιολογικός καθαρισμός, τα απορρίμματα που σε λίγο θα γίνουμε Αίγιο, η Πατρών -Πύργου και τόσες άλλες προτεραιότητες, δεν έχουν προκαλέσει τόσο ενδιαφέρον και ζήλο από τους τοπικούς φορείς και όχι μόνον όσο η δημιουργία Νομικής Σχολής. Καλό είναι να προστίθεται άλλη μια σχολή γιατί έτσι θα αυξηθούν οι φοιτητές θα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση στα καφέ, στην ενοικίαση διαμερισμάτων και σε λοιπές άλλες «παραγωγικές» επενδύσεις. Παράλληλα όμως διαβάζουμε ότι λείπει από την αγορά εξειδικευμένο τεχνικό και άλλο προσωπικό και παραγωγικές μονάδες της χώρας μας δεν βρίσκουν άτομα που να ανταποκρίνονται σε αυτές τις ανάγκες αφού το εκπαιδευτικό μας σύστημα προσφέρει στην αγορά μόνο πτυχιούχους ΑΕΙ. Τα ΑΤΕΙ έκλεισαν, τα ΕΠΑΛ είναι ένας αποτυχημένος θεσμός, άρα πρέπει να αναζητήσουμε ένα νέο εκπαιδευτικό μεταλυκειακό επίπεδο σπουδών που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ζήτησης.
Μου έρχονται στο μυαλό οι παλιές σχολές εργοδηγών που ανταποκρίνονταν στις τότε ανάγκες της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας και που έβγαζαν δυνατούς μαστόρους, τεχνικούς και τις καταργήσαμε. Ολα αυτά στη λογική της απλοποίησης των πάντων. Απλοποιήσαμε τη γλώσσα μας, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις μεθόδους μάθησης, την πειθαρχία, την υπακοή.
Καταργήθηκαν ή εφθάρησαν σταθερά σημεία και αξίες…
Είναι επιτακτική ανάγκη να συσταθεί μια επιτροπή από τους φορείς της πόλης μας και να ζητήσουν από την Κυβέρνηση σε ανταπόδοση της μη λειτουργίας της Νομικής Σχολής τη δημιουργία πρότυπης μέσης μεταλυκειακής σχολής ή σχολών εργοδηγών με πιστοποίηση στην Πάτρα που θα εκπαιδεύει προσωπικό για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς. Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε την ίδρυση σχολής ξεναγών που πράγματι υπάρχει μεγάλη ανάγκη όπως π.χ. στην Κινεζική γλώσσα, στη Ρωσική, στην Ινδική… ή και πανεπιστημιακή σχολή γεωτυροκομικής στα πρότυπα της αντίστοιχης σχολής στην Πάρμα της Ιταλίας…
Ας μάθουμε να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία και να μην στεκόμαστε σε στείρα πολιτική αντιπαράθεση αν θέλουμε να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός… Παράλληλα οι φορείς να μάθουν να ελίσσονται και να πετυχαίνουν αν όχι το μέγιστο το καλύτερο.
Τώρα δεν πήραμε τίποτα ως συνήθως.

Γιώργος Ζαφειρόπουλος, πρώην αντιδήμαρχος Πατρέων