(ΦΩΤΟ)-ΑΧΑΪΑ: Απολογισμός της Αγροτικής Έκθεσης Χαλανδρίτσας

Ως… ενήλικη πια, η Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας ανοίγει τα «φτερά» της στο μέλλον, δίνοντας νέα προοπτική στον Δήμο Ερυμάνθου.
Η 18η Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας έφθασε στο τέλος της, σηματοδοτώντας όμως, την αφετηρία για μία σειρά πολύπλευρων και στοχευμένων δράσεων προκειμένου να αποκτήσει μόνιμα και πιο διευρυμένα χαρακτηριστικά εισάγοντας τον Δήμο Ερυμάνθου στο πανελλαδικό εκθεσιακό χάρτη.
Αυτή τη δέσμευση ανέλαβε ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θόδωρος Μπαρής έχοντας ταυτόχρονα τη διαβεβαίωση όλων των συνδιοργανωτών, και συγκεκριμένα, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος, του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλανδρίτσας ό,τι θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο συνεργασίας προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών.
Άλλωστε ο φετινός αριθμός «ρεκόρ» των εκθετών που συμμετείχαν -150- από τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο αποδεικνύει πως η Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας αποτελεί βασική πηγή ενημέρωσης και δικτύωσης των αγροτών, αλλά και βασικό εμπορικό εργαλείο.
Στα γραφικά σοκάκια της Χαλανδρίτσας περιηγήθηκαν στα περίπτερα των εκθετών χιλιάδες επισκέπτες, αλλά και επαγγελματίες οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλα τα σύγχρονα γεωργικά μηχανήματα κι εξοπλισμό, αλλά και για τα αγροτικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής, τα οποία ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους.
ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Τα εγκαίνια της 18ης Αγροτικής Έκθεσης Χαλανδρίτσας πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου το βράδυ στη λιθόστρωτη πλατεία, παρουσία πλήθους κόσμου κι εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και φορέων. Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Πατρών, κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχήθηκε να γίνει πράξη το όραμα του Δήμου και των διοργανωτών και η έκθεση να αποκτήσει πανελλαδική εμβέλεια. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Δημάρχου Ερυμάνθου, Θόδωρου Μπαρή, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε «η Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας, είναι ένα μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο το οποίο σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση εγκαθιδρύουν ένα σύγχρονο πλαίσιο συνεργασίας, από το οποίο αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι οικονομικοί αλλά και ανθρώπινοι πόροι προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών. Έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι ο πρωτογενής τομέας είναι η προοπτική του τόπου μας κι εμείς σαν νέα δημοτική Αρχή θα τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις δίνοντάς του ακόμη μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Είναι μία ακόμη πρόκληση την οποία έχουμε μπροστά μας και είναι βέβαιο ότι όλοι μας και ο καθένας από το δικό του μετερίζι θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Θέλουμε ο Δήμος Ερυμάνθου να εισέλθει δυναμικά στον εκθεσιακό χάρτη της χώρας.
Και μπορούμε να το πετύχουμε, γιατί:
-Γιατί η Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας είναι η μοναδική άριστα διοργανωμένη έκθεση με θέμα τον παραγωγικό τομέα στην ευρύτερη περιοχή
-Γιατί ο χώρος διεξαγωγής της συνδέεται άρρηκτα με την παράδοση του τόπου μας καθώς η έκθεση φιλοξενείται στα γραφικά σοκάκια της Χαλανδρίτσας, τα οποία θα γίνουν ακόμη πιο όμορφα με την ανάπλαση – διαμόρφωση του ιστορικού Κέντρου Χαλανδρίτσας Ενότητα Αγ. Αθανασίου – προϋπολογισμού 982.000€, ένα έργο που είναι έτοιμο για Δημοπράτηση
-Γιατί τα οφέλη για τους εκθέτες είναι αποδεδειγμένα λόγω της μεγάλης προσέλκυσης επισκεπτών από όλη τη Δυτική Ελλάδα
-Γιατί μια τέτοια διοργάνωση συνεισφέρει στη δικτύωση των επαγγελματιών του κλάδου, στην ανταλλαγή απόψεων και συνεπώς στην ίδια την ανάπτυξη του κλάδου
-Γιατί έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία και τους συλλόγους της περιοχής μας
-Γιατί ξέρουμε τα πλεονεκτήματά μας κι έχουμε τη δύναμη και τη θέληση να τα αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε
-Και τέλος, γιατί με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών μπορούμε να της προσδώσουμε μόνιμα χαρακτηριστικά μέσω της λειτουργίας για παράδειγμα, ειδικής ιστοσελίδας που θα έχει στόχο την προβολή των τοπικών μας προϊόντων» και προσέθεσε «έχουμε το δυναμικό. Έχουμε τη γη, τους ανθρώπους, έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τον διανύσουμε.
Η ύπαιθρος προσφέρει ευκαιρίες. Δεν πρέπει να μας πτοήσουν οι δυσκολίες. Με μια ποιοτική, ασφαλή και εξωστρεφή αγροτική παραγωγή στη διάθεσή μας, μπορούμε να δώσουμε τη μάχη και να την κερδίσουμε. Και η Αγροτική Έκθεση της Χαλανδρίτσας αποτελεί παράδειγμα και φωτεινό «φάρο» ότι η συλλογική και οργανωμένη δράση μπορεί να έχει άμεσα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για τον τόπο μας».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν εκ μέρους των διοργανωτών, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτ. Ελλάδος, Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Αχαΐας, ο κ. Νίκος Μπαρδάκης, οι βουλευτές Αχαΐας, Ιάσωνας Φωτήλας, Χριστίνα Αλεξοπούλου και Σία Αναγνωστοπούλου, ο πρώην Περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλανδρίτσας, Κώστας Μακρόπουλος ενώ παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τ. Παπαδόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θ. Καρπής, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, κ.ά.
Την τελετή των εγκαινίων επένδυσε μουσικά κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού, Βασίλη Κονήδα.
ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εκτός όμως από το εκθεσιακό ενδιαφέρον κι εφέτος σε όλη τη διάρκεια του τετραημέρου πραγματοποιήθηκαν εξαιρετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Την πρώτη ημέρα έγινε παρουσίαση χορών απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η υποδοχή της «Φλόγας Αγάπης» στο πλαίσιο της 17ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών με την οργανωτική φροντίδα του δραστήριου Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κ.Υ. Χαλανδρίτσας. Επίσης, έγιναν τιμητικές διακρίσεις στην αθλήτρια κολύμβησης Νόρα Δράκου και στον κ. Βαγγελάτο Κώστα του Σκοπευτικού Συλλόγου παραδοσιακών όπλων καθώς και σε φορείς και συλλόγους, ενώ βραβεύτηκαν οι αριστεύσαντες μαθητές/τριες Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Ερυμάνθου και οι εισακτέοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα περιελάμβανε ποδοσφαιρικό τουρνουά παλαιμάχων στο γήπεδο της Χαλανδρίτσας με τη συμμετοχή των ομάδων της Προοδευτικής, Α.Γ.Ω. Αρκαδίας, Χαϊδαρίου και Πατρών. Το τουρνουά είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα για την ενίσχυση της «Κιβωτού της Αγάπης». Την ίδια ημέρα παρουσιάστηκαν χοροί και παράσταση Καραγκιόζη, ενώ η βραδιά έκλεισε με λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα Rempet Motiv.
Tην Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου διεξήχθη η Ιππική Διαδρομή, παρουσίαση χορών, ενώ το βράδυ «στρώθηκε» αχαϊκό τραπέζι που ήταν αφιερωμένο στις πίτες του Ερυμάνθου.
Να σημειωθεί, πως σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης λειτούργησε Μουσειακή Έκθεση ”Φορεσιάς – Αρμάτων και παρελκόμενων του Αγωνιστή του 1821” στο Λαογραφικό Μουσείο από τον Σκοπευτικό όμιλο παραδοσιακών όπλων.