British Airways: Η χειρότερη απεργία στην ιστορία της – Ακυρώνονται σημερινές πτήσεις

Οι πιλότοι της British Airways (BA) άρχισαν σήμερα 48ωρη απεργία, την πρώτη στην ιστορία της εταιρείας, μεσούσης της διένεξης με τη διεύθυνσή της για τους μισθούς, καθηλώνοντας σχεδόν το 100% των αεροσκαφών του εμβληματικού βρετανικού αερομεταφορέα στο έδαφος και προκαλώντας προβλήματα σε δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες.

Τα μέλη του συνδικάτου των πιλότων BALPA αποφάσισαν να απεργήσουν σήμερα , καθώς και για ακόμη μία ημέρα, την 27η Σεπτεμβρίου, εάν δεν εξευρεθεί συμφωνία ως τότε.

«Εάν έχετε κλείσει εισιτήριο σε κάποια πτήση μας αυτές τις ημερομηνίες, είναι πιθανόν ότι δεν θα μπορέσετε να ταξιδέψετε όπως προβλεπόταν, εξαιτίας της απεργίας», προειδοποίησε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της χθες το πρωί. Παρότρυνε τους επιβάτες οι πτήσεις των οποίων θα ακυρωθούν να μην πάνε στα αεροδρόμια.

Η BA, μέλος του ομίλου IAG (σε αυτόν ανήκουν επίσης η ισπανική Iberia και η ιρλανδική Aer Lingus) πρότεινε στους πελάτες της είτε να της ζητήσουν την επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου, ή να κλείσουν θέση σε πτήσεις που θα γίνουν σε διαφορετικές ημερομηνίες.

«Συνεχίζουμε να είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εποικοδομητικές συζητήσεις με το συνδικάτο BALPA (…) χωρίς όρους και προαπαιτούμενα», διαβεβαίωσε η διεύθυνση της εταιρείας σε ανακοίνωσή της.

Ανέφερε ότι πρότεινε αύξηση μισθών 11,5% σε μια τριετία, προσφορά που χαρακτήρισε «δίκαιη», αλλά οι εκπρόσωποι των χειριστών απέρριψαν.

Κατά το BALPA, τα πληρώματα έκαναν «θυσίες» τα τελευταία χρόνια και πρέπει να τους δοθεί μέρος των καλών αποτελεσμάτων χρήσης και των κερδών που καταγράφει η εταιρεία.

Κάθε «ημέρα απεργίας θα στοιχίσει στην BA, σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, 40 εκατομμύρια λίρες (44 εκατ. ευρώ)», ανέφερε το συνδικάτο μέσω Twitter, σημειώνοντας ότι η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που ζητούν οι πιλότοι και αυτό που προσέφερε η διεύθυνση της BA ανερχόταν συνολικά σε 5 εκατομμύρια λίρες. «Γιατί [η διεύθυνση] δεν συνεργάζεται μαζί μας για να βάλουμε τέλος σε αυτή τη διένεξη;» διερωτήθηκε το BALPA.

Το συνδικάτο ανέφερε ότι «έκανε μια πρόταση στη διεύθυνση της BA την περασμένη Τετάρτη που θα μπορούσε να επιτρέψει να ακυρωθούν οι απεργίες  αλλά «η BA δεν απάντησε».

Την Πέμπτη, η διεύθυνση της εταιρείας απέρριψε την πρόταση «της ενδεκάτης ώρας» που χαρακτήρισε «παραφουσκωμένη» και υποστήριξε ότι δεν έγινε με καλή πίστη.

Υπέρ της απεργίας τάχθηκε το 93% των πιλότων της εταιρείας, κατά το συνδικάτο.

Η BA δεν είναι η μόνη αεροπορική εταιρεία που βρέθηκε αντιμέτωπη με απεργία των πιλότων της. Μέρος αυτών της Ryanair ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο, πάντως τα προβλήματα που θα προκληθούν θα είναι — τουλάχιστον βάσει όσων είναι γνωστά ως τώρα — πολύ περιορισμένα.

Στη Γαλλία, η Air France βρέθηκε αντιμέτωπη με πολύμηνη σύγκρουση με τους πιλότους για το ζήτημα των απολαβών τους το 2018, που είχε συνέπεια να κηρυχθούν πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις, πριν εντέλει κλειστεί συμφωνία τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς.