ΑΧΑΪΑ: Από τη Δήλο στην Πάτρα, μεθαύριο, η όπερα «Ηρα»

Μπορεί ακόμα να βρισκόμαστε στις αρχές Αυγούστου, όμως η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς για να μας παρουσιάσει την όπερα «Ηρα» στις 10 Σεπτεμβρίου (21.30). Οσοι δεν μπόρεσαν πέρυσι να βρεθούν στη Δήλο για να την απολαύσουν θα έχουν την ευκαιρία να την δουν στο Ρωμαϊκό Ωδείο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

Εξι χρόνια μετά την παράσταση «Τρωάδες», που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ο συνθέτης και σκηνοθέτης Θοδωρής Αμπαζής συνεργάζεται ξανά με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.

Η όπερα «Ηρα», δημιουργήθηκε ειδικά για την Ορχήστρα Νυκτών Eγχόρδων και παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2018 σε μια εμβληματική παράσταση στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου.

Ενα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός που στόχο έχει να δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του αρχαίου πολιτισμού και της σύγχρονης τέχνης, μέσα από το σύγχρονο λυρικό έργο ενός σημαντικού Ελληνα δημιουργού.

Η Ειρήνη Καράγιαννη (μεσόφωνος), ο Μανώλης Μαυροματάκης (ηθοποιός) και η Αγγελική- Ζωή Καραγκούνη (υψίφωνος) συμπράττουν με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων (καλλιτεχνική διεύθυνση: Βάγια Ζεππάτου) και τους: Ναταλία Γεράκη (φλάουτο), Αρίωνα Γυφτάκη (κοντραμπάσο), Βασίλη Πουρνιά (κιθάρα) και Ιάκωβο Παυλόπουλο (κρουστά), υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Αναστάσιου Συμεωνίδη.

Υπόθεση: Ο Ανθρωπος, άρρωστος, καταφθάνει, καθώς κατακλύζεται από τον τρόμο του θανάτου, στον ιερό και σημαίνοντα τόπο της Δήλου. Εδώ, στη γενέτειρα του φωτεινού Απόλλωνα, θα προσπαθήσει εναγωνίως να διαπραγματευτεί τη σωτηρία, θα εμβαθύνει σε ό,τι νοηματοδοτεί τη ζωή, θα συναντηθεί με την ετερότητα -τόσο με την έννοια του φύλου, όσο και με αυτήν της μακαριότητας της αθανασίας- καθώς έρχεται αντιμέτωπος με τις αρχετυπικές μορφές της Ήρας και της Αφροδίτης και θα οδεύσει στο τέλος. Μέσω αυτού του ταξιδιού θα κατακτήσει τη νηφαλιότητα μιας νέας συνειδητοποίησης συλλαμβάνοντας, τόσο τη ματαιότητα της αποφυγής, όσο και την ενότητα της ζωής.

Ταυτότητα παράστασης

Σύνθεση – σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής. Σύλληψη ιδέας: Αλεξάνδρα Δήμου. Λιμπρέτο: Ελσα Ανδριανού. Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης. Μουσική προετοιμασία ορχήστρας: Βάγια Ζεππάτου. Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος. Επιμέλεια σκηνικού: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Επιμέλεια κοστουμιών: Νόπη Φουντουκίδου. Κίνηση: Νατάσσα Σαραντοπούλου. Μουσική διδασκαλία: Παύλος Σιφναίος. Βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάν Τσίχλη.

Ηχητικός σχεδιασμός – ηχοληψία: Διονύσης Μπάστας. Σχεδιασμός προγράμματος – αφίσας: Αγγελος Θεοδωρόπουλος. Εικαστικό αφίσας: Νίκος Δεληγιάννης. Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής: Δίηχο.

Ερμηνεύουν:

Ηρα: Ειρήνη Καράγιαννη (Μεσόφωνος). Αφροδίτη: Αγγελική Ζωή Καραγκούνη (Υψίφωνος). Ανθρωπος: Μανώλης Μαυροματάκης (Ηθοποιός).

Μουσικοί:

Φλάουτο: Ναταλία Γεράκη. Σόλο κιθάρα: Βασίλης Πουρνιάς. Κόντρα μπάσο: Αρίωνας Γυφτάκης. Κρουστά: Ιάκωβος Παυλόπουλος