Η έκθεση της Χαλανδρίτσας, η αγροτική ανάπτυξη και οι συνδυασμένες μεταφορές

Η ανάπτυξη της υπαίθρου με αιχμή την αγροτική παραγωγή, αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους βασικούς άξονες ανάπτυξης της χώρας.
Η ελληνική γεωργία πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα, με αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων μέσα από την ποιότητα, την καινοτομία και τις εξωστρεφείς εξαγωγικές επιχειρηματικές δράσεις.
Αυτός ήταν και ο λόγος που επελέγη ο εορτασμός των 45 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟK, να είναι φέτος αφιερωμένος στην αγροτική ανάπτυξη και στην επιτακτική ανάγκη χάραξης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα.
Για να καταστεί αυτό δυνατόν, χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες με σύγχρονη αντίληψη και νοοτροπία, με καινοτομία και παραγωγή γνώσης που θα εξελίσσουν την αγορά και θα δίνουν ώθηση στις τοπικές οικονομίες και βεβαίως κίνητρα στους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Η Αχαΐα, διαθέτει μια έκθεση η οποία συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτή την κατεύθυνση. Η αγροτική έκθεση Χαλανδρίτσας, η μεγαλύτερη έκθεση στο είδος της που εγκαινιάζεται σήμερα, στρέφει την προσοχή μας στην αγροτική οικονομία, στα αγροτικά προϊόντα της Αχαΐας, στα καινοτόμα προϊόντα και στις τεχνολογίες που έχουν στόχο την αύξηση και τη βελτίωση της παραγωγής και την διευκόλυνση της καθημερινότητας του αγρότη.
Η συνάντηση εκθετών από όλη την Ελλάδα στον Δήμο Ερυμάνθου, σε έναν από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Χαλανδρίτσας, πέρα από την παραπάνω διάστασή της, προωθεί παράλληλα την ιδέα του αγροτουρισμού με ανάδειξη των μνημείων, των αξιοθέατων και των παραδόσεων της περιοχής.
Πρόκειται αναμφίβολα για έναν θεσμό που πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, να αποκτήσει περισσότερους εκθέτες, περισσότερη προβολή, μεγαλύτερη παρεμβατικότητα στον αγροτικό κόσμο και να κάνει την Αχαΐα επίκεντρο της συζήτησης γύρω από την αγροτική ανάπτυξη.
Καλώ λοιπόν τους πολίτες του νομού μας να επισκεφθούν την έκθεση της Χαλανδρίτσας, να στηρίξουν αυτό το τόσο σημαντικό θεσμό και να γνωρίσουν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας.
Θέλω επίσης να επισημαίνω ότι ειδικότερα για την περιοχή της Αχαΐας, αγροτική ανάπτυξη δεν νοείται δίχως συνδυασμένες μεταφορές. Αν δεν αποκτήσουμε εμπορικό τμήμα στο λιμάνι, αν δεν φτάσει το τρένο μέχρι εκεί, αν δεν υπάρξει σύνδεση με το αεροδρόμιο και τη ΒΙΠΕ, δεν είναι δυνατόν να επιτύχουμε την ανάπτυξη της αγροτικής μας παραγωγής, την αποστολή των προϊόντων με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, την διασύνδεση που απαιτείται για να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή.
Η υστέρηση σε αυτό τον τομέα, αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται σε αυτή την κατεύθυνση, για αυτό και είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας η ανατροπή αυτού του δεδομένου.
Καθοριστικής σημασίας τέλος για τους αγρότες της Αχαΐας, θα είναι η λειτουργία του μεγάλου αναπτυξιακού έργου του φράγματος Πείρου Παραπείρου, για τη σύσταση του φορέα του οποίου πρέπει να επιταχυνθούν άμεσα οι διαδικασίες.

Kατερίνα Σολωμού