Έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων για τις αλλαγές στην Παιδεία – Δείτε τι περιλαμβάνει η μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ

Έκτακτη Σύνοδο θα διοργανώσουν οι πρυτάνεις έως το τέλος του μήνα, προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα που έθεσε με επιστολή προς όλους τους πρυτάνεις, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ηδη από αυτήν την εβδομάδα θα συνεδριάσουν οι Σύγκλητοι των Ιδρυμάτων προκειμένου να αποφανθούν επί των προτάσεων, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει εισηγητική έκθεση οπότε πρέπει να δουν αναλυτικά όλα τα θέματα , η πλειονότητα των οποίων βέβαια αποτελούν πάγια αιτήματα των πρυτανικών αρχών, προκειμένου να τοποθετηθούν.

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδεία είχε ήδη συνάντηση μέσα στην εβδομάδα με το προεδρείο της Συνόδου των πρυτάνεων, ενημερώνοντας τους πρυτάνεις ότι προτίθεται να φέρει έως τα Χριστούγεννα νέο νόμο πλαίσιο για την ανώτατη Παιδεία.

Στις σαρωτικές αλλαγές που σχεδιάζει η κ. Κεραμέως, οι οποίες κινούνται προς την αυτονομία των Πανεπιστημίων περιλαμβάνονται οι:

Πολυετείς προγραμματικές συμφωνίες του Υπουργείου Παιδείας με τα Ιδρύματα, προκειμένου να διευκολυνθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός.

Διεύρυνση δυνατότητας δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων.

Απελευθέρωση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξ’ αποστάσεως σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Ενίσχυση του θεσμού της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε συναφή με τις σπουδές τους αντικείμενα.

Καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2 (πλην ορισμένων εξαιρέσεων).

Καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Ανώτατα Ιδρύματα και ο ρόλος των Ιδρυμάτων στον προσδιορισμό ανώτερης βάσης εισαγωγής και αριθμού εισακτέων.

Η νομοθετική πρωτοβουλία θα κάνει πράξη το όραμα της Κυβέρνησης για Ανώτατα Ιδρύματα αυτοδιοίκητα, ευέλικτα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε η υπουργός ενώ η αρχική θέση των πρυτάνεων είναι η διάθεση για την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου με κοινό στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ανώτατη Εκπαίδευση.

Από την πλευρά του το προεδρείο ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου για τα θέματα που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων και σχετίζονται με τα ακόλουθα:

1. Άμεση αύξηση του Τακτικού Προϋπολογισμού για τα Πανεπιστήμια, τουλάχιστον στο ύψος της επιχορήγησης του 2018.

2. Απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ και των Εταιριών Διαχείρισης της Περιουσίας των Πανεπιστημίων, καθώς και απλοποίηση της διαδικασίας διαχείρισης των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών.

3. Ενίσχυση του προσωπικού των Πανεπιστημίων όλων των κατηγοριών (μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό).

Είναι επίσης καθοριστικό να παραμένει σε ισχύ τον υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την επαναπροκήρυξη των θέσεων μελών ΔΕΠ που κενώνονται.

4. Ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης των νέων οργανισμών των Πανεπιστημίου. Η ολοκλήρωση έγκρισης οργανισμών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική συμμετοχή τους στη διαδικασία της κινητικότητας.

5. Αναθεώρηση του τρόπου καθορισμού των εισακτέων και του πλαισίου διαχείρισης των μετεγγραφών.

6. Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και να αυξηθεί το ποσοστό των εξυπηρετούμενων φοιτητών.

7. Αναθεώρηση και ενίσχυση της θεσμικής λειτουργίας της ΑΔΙΠ, ώστε να εκπληρώνει αποτελεσματικότερα την αποστολή της.

8. Ενίσχυση της διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων, απλοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο για την παροχή ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών σε όλα τα επίπεδα.

9. Νομοθετική ρύθμιση στη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για την πλήρη αλλά μη αποκλειστική απασχόληση των Πανεπιστημιακών Ιατρών οι οποίοι εργάζονται σε Πανεπιστημιακές Κλινικές ή Εργαστήρια που είναι τοποθετημένα σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

«Ενίσχυση της αυτονομίας και αυτοδιοίκησης των Ιδρυμάτων, καθώς και δημιουργία των κατάλληλων εκείνων θεσμών, μηχανισμών και κινήτρων που θα εμπεδώσουν Ακαδημαϊκά Ιδρύματα πιο σύγχρονα και εξωστρεφή, αξιολογούμενα, πιο ανταγωνιστικά και σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας.

Απώτερος σκοπός είναι να αναβαθμίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, απελευθερώνοντας τις δημιουργικές του δυνάμεις και αναδεικνύοντάς το σε εκπαιδευτικό κόμβο σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», αναφέρει η υπουργός παιδείας στην επιστολή προς τα ΑΕΙ.

«Πρόθεσή μας είναι τους επόμενους μήνες να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου που θα διέπει τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Και σε αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε αρωγούς. Διότι η σχετική γνώση και εμπειρία σας είναι πολυσχιδής και εξαιρετικά πολύτιμη. Αλλά και διότι το νέο σχέδιο νόμου είναι μια ευκαιρία να προωθηθούν εφαρμόσιμες και πρακτικές λύσεις που θα διευκολύνουν το έργο σας» τονίζει στην επιστολή η κ. Κεραμέως , ζητώντας τα ιδρύματα να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου λαμβάναμε τις προτάσεις σας για τα επιμέρους θέματα που αναφέρονται κατωτέρω, αλλά και για τυχόν παρεμφερή ζητήματα που μπορεί να θεωρείτε σκόπιμα, χρήσιμα ή/και αναγκαία.