(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Η παράσταση «Μαρία Πενταγιώτισσα» στο 38ο Φεστιβάλ του ΟΚΠΕ

Το 1982 ο Μποστ έγραψε τη «Μαρία Πενταγιώτισσα», ένα από πιο αστεία έργα του νεοελληνικού ρεπερτορίου ακολουθώντας τον προσφιλή του 15σύλλαβο, το οποίο παρουσίασε ο Οργανισμός Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στα πλαίσια του 38ου Φεστιβάλ Πάτρας 2019.

Μια παρωδία ηθών εμπνευσμένη από γνωστά παραδοσιακά τραγούδια με πολύ ωραία κοστούμαι και αξιομνημόνευτες ερμηνείες. Η Μαρία Πενταγιώτισσα, πραγματικό πρόσωπο από τους Πενταγιούς Φωκίδας υπήρξε το αντικείμενο του πόθου για πολλούς επίδοξους εραστές που δημιουργούσαν συχνά επεισόδια, ενώ δείχνει να ήταν από τις πρώτες φεμινίστριες.

Μέσω της ιστορίας της θρυλικής Μαρίας, ο Μποστ σαρκάζει τους θεσμούς αμφιβάλλοντας για αυτούς. Με μια ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών παρουσιάζουμε μια παράσταση που με άφθονο γέλιο, μουσική που βασίζεται στην παράδοση και σκηνικά και κοστούμια που ανατρέχουν στον Τσαρούχη και στον Μόραλη θα χαρίσει στο κοινό ψυχαγωγία με την πραγματική έννοια του όρου!!!

Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, κατά κόσμον Μαρία Δασκαλοπούλου, ήταν γνωστή στο χωριό της – Πενταγιοί Φωκίδας – για τις ερωτικές της περιπέτειες. Εραστές και αγαπητικοί δημιουργούσαν συχνά επεισόδια, ενώ η ίδια θεωρείται μέχρι σήμερα μία από τις πρώτες φεμινίστριες στην Ελλάδα.

Ο λαός τραγούδησε την ομορφιά της και τα ερωτικά της καμώματα: «Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια / και στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παληκάρια.. Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα, / εσύ τα’καμες ούλα!».

Με όχημα την ιστορία της θρυλικής Μαρίας του τόπου μας ο Μποστ και πάντα «σε ζωντανή σύνδεση» σαρκάζει τους θεσμούς και αμφιβάλλει για τη νέα κοινωνική πραγματικότητα.

Ο Χρύσανθος Μέντης Μποσταντζόγλου, σκιτσογράφος, γελοιογράφος, ζωγράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, αρθρογράφος – δημιούργησε ένα μοναδικό έργο που τα έχει όλα: χιούμορ, πολιτικό στοχασμό και αγάπη για τους ανθρώπους που χάρηγσε άφθονο γέλιο και ψυχαγωγία στοους θεατές οι οποίοι στο τέλος της παράστασης χειροκρότησαν θερμότατα όλους τους συντελεστές.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 2019

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ DUR

ΧΟΡΗΓΟΣ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ PRINT+COPY

5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ – ΜΠΟΣΤ «ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ»

ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Τετάρτη 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 – 21:00

38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 2019