Ακυβέρνητο καράβι η Βρετανία αλλά ο Τζόνσον επιμένει: Το Brexit θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου

Στη δίνη ενός πολιτικού κυκλώνα στροβιλίζεται η Βρετανία μετά την χθεσινή δραματική συνεδρίαση στη Βουλή των Κοινοτήτων με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπόρις Τζόνσον να τρώει απανωτά χαστούκια: αρχικά έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία με την λιποταξία του Φίλπ Λι και εν συνεχεία 21 «αντάρτες » του κόμματός του, των Συντηρητικών, τον στρίμωξαν στον…τοίχο στηρίζοντας την αντιπολίτευση που αντιτίθεται στο άτακτο Brexit.

Ο ίδιος, ωστόσο, παρουσιάζεται – μέσω ανάρτησής του στο Twitter – σίγουρος ότι θα είναι αυτός που οδηγήσει τη Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 31 Οκτωβρίου.

Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, θέτει τους όρους του: Μόνο εάν περάσει ο νόμος που θα μπλοκάρει το Brexit χωρίς συμφωνία, τότε το κόμμα θα πει «ναι» σε πρόωρες εκλογές.

Το μεγάλο ερώτημα είναι επίσης το πότε θα γίνουν οι πρόωρες εκλογές: στις 14 Οκτωβρίου μόλις ανοίξει το κοινοβούλιο ή κάποια άλλη ημερομηνία; «Στις 17 Οκτωβρίου που θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε , ποια κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει τη Βρετανία στις Βρυξέλλες;» διερωτώνται οι πολιτικοί αναλυτές.

Τι θα γίνει σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων

Οργισμένος ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, θα ζητήσει σήμερα από τους Βρετανούς βουλευτές να ψηφίσουν εάν θέλουν πρόωρες εκλογές ή όχι.

Θα έχει προηγηθεί στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος η συζήτηση για το νομοσχέδιο που θα μπλοκάρει το Brexit χωρίς συμφωνία. Στις 7 το απόγευμα θα υπάρξει ψηφοφορία στη δεύτερη ανάγνωση για το αν το νομοσχέδιο πρέπει να προχωρήσει. Θα ακολουθήσει στις 9 το βράδυ η ψηφοφορία για τις βελτιώσεις επί του νομοσχεδίου μετά την τρίτη του ανάγνωση.

Όταν ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου που δεν θα επιτρέπει το Brexit χωρίς συμφωνία, θα συζητηθεί για 1,5 ώρα η πρόταση Τζόνσον για πρόωρες εκλογές που θα πρέπει να υποστηριχθεί από τα δύο τρίτα των Βρετανών βουλευτών, δηλαδή από 434 (σε σύνολο 650).

Από την πλευρά τους οι Εργατικοί, που δεν έχουν τις δημοσκοπήσεις με το μέρος τους, εμφανίζονται διστακτικοί απέναντι στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Ο ηγέτης τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, έχει θέσει τους όρους του: θέλει πρώτα να περάσει ο νόμος που θα μπλοκάρει το Brexit χωρίς συμφωνία και στη συνέχεια να οριστεί το χρονοδιάγραμμα των εκλογών.

Το κόμμα των Εργατικών δεν θα ήθελε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές πριν από τις 31 Οκτωβρίου προκειμένου να κερδίσει χρόνο για να τονώσει τα ποσοστά του.

Εάν σήμερα οι Βρετανοί βουλευτές πουν «ναι» στο νόμο που θα μπλοκάρει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία, τότε η κυβέρνηση του Λονδίνου θα πρέπει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020. Εκτός εάν οι βουλευτές συμφωνήσουν σήμερα να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές πριν από τις 19 Οκτωβρίου.

 

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Ο «λιποτάκτης» βουλευτής των Τόρις Φίλιπ Λι, έκλεψε την παράσταση στη Βουλή των Κοινοτήτων αλλάζοντας στρατόπεδο και στερώντας από τον Τζόνσον την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο Βρετανός γιατρός επέλεξε χθες με θεαματικό τρόπο να δηλώσει ξεκάθαρα στον Τζόνσον ότι αποχωρεί από το κόμμα των Συντηρητικών προσχωρώντας στους Φιλελεύθερους. Την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε τον λόγο στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο πρώην Συντηρητικός βουλευτής πήγε και κάθισε στην πτέρυγα των Φιλελευθέρων.

Χθες, 328 βουλευτές – μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης και 21 στελέχη του κόμματος του Τζόνσον, των Συντηρητικών, ψήφισαν υπέρ του αιτήματος να περάσει νόμος που μπλόκαρε το Βrexit χωρίς συμφωνία.

Τρία χρόνια και πλέον αφότου οι ψηφοφόροι ενέκριναν στο δημοψήφισμα την αποχώρηση από την ΕΕ, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν πάντα ανοικτά: από τη θυελλώδη έξοδο χωρίς συμφωνία ως την πλήρη εγκατάλειψη του εγχειρήματος.

Πάντως, η χθεσινή έκβαση ήταν απλά το πρώτο εμπόδιο που καλούνταν να ξεπεράσουν σε αυτόν τον αγώνα οι κοινοβουλευτικοί, που ανέκτησαν τον έλεγχο της νομοθετικής ατζέντας, πράγμα όχι ασήμαντο. Σήμερα, θα ψηφίσουν επί σχεδίου νόμου που θα αναγκάσει τον Τζόνσον να ζητήσει από την Ε.Ε αναβολή του Brexit για τρίτη φορά, ως την 31η Ιανουαρίου του 2020, εκτός εάν εγκριθεί συμφωνία για τους όρους και τον τρόπο της αποχώρησης νωρίτερα.

Σε περίπτωση έγκρισης του κειμένου αυτού, ο Τζόνσον θα βρεθεί σε θέση όμοια με εκείνη της προκατόχου του, Τερέζας Μέι, η οποία δεν κατάφερε σε καμία από τις τρεις προσπάθειές της να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων που απαιτείτο για να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης που η κυβέρνησή της διαπραγματευόταν επί δυόμισι χρόνια με την ΕΕ. Ο Μπόρις Τζόνσον τη διαδέχθηκε πριν από έξι εβδομάδες, διαβεβαιώνοντας ότι η πιο δυναμική προσέγγισή του θα ανάγκαζε τις Βρυξέλλες να κάνουν παραχωρήσεις, και κατά συνέπεια, η νέα συμφωνία θα ικανοποιούσε το βρετανικό Κοινοβούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση, διεμήνυε ότι θα προχωρούσε στο σενάριο του no deal Βrexit, του διαζυγίου χωρίς συμφωνία.

«Δεν θέλω εκλογές, αλλά εάν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ψηφίσουν υπέρ της αναστολής των διαπραγματεύσεων και ακόμη μιας ανούσιας αναβολής του Brexit, πιθανόν για χρόνια, τότε αυτός είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί αυτό», είπε ο Τζόνσον στο ημικύκλιο μετά την χθεσινή ψηφοφορία.

Σ’ αυτή την ιστορική αναμέτρηση ανάμεσα στον Bρετανό πρωθυπουργό και το κοινοβούλιο της χώρας, οι αντίπαλοι του Τζόνσον τονίζουν πως θέλουν να τον εμποδίσουν να παίξει «ρώσικη ρουλέτα» με την οικονομία μιας χώρας που χαρακτηριζόταν άλλοτε πυλώνας και υπόδειγμα οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στη Δύση.

Ο Τζόνσον, από την πλευρά του, θεωρεί πως οι πολέμιοι της προσέγγισής του θέλουν η Βρετανία να παραδοθεί στην Ε.Ε, την ώρα που προσπαθεί να εξασφαλίσει καλύτερους όρους για το «διαζύγιο», απειλώντας ότι η χώρα θα φύγει χωρίς συμφωνία. Πριν από την ψηφοφορία, ξεκαθάρισε πως δεν θα αποδεχθεί «ποτέ» το να ζητηθεί νέα αναβολή. Η κυβέρνηση του Τζόνσον θα ζητήσει να διεξαχθεί ψηφοφορία για την πρότασή της να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα την 14η Οκτωβρίου. Αν πράγματι διεξαχθούν, ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών θα αναμετρηθεί σε αυτές με τον ηγέτη των Εργατικών, τον Τζέρεμι Κόρμπιν.