Brexit: Αγωνία για «no deal» έξοδο – Οι κινήσεις του Τζόνσον, ο εμφύλιος στους Τόρις και η αντιπολίτευση

Σήμερα κρίνεται το πολιτικό μέλλον του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με τους βουλευτές να επιστρέφουν μετά τις διακοπές τους στα κοινοβουλευτικά έδρανα, τους «αντάρτες» να υποβάλουν αίτημα στον Τζον Μπέρκοου, πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, για να περάσουν νόμο που θα μπλοκάρει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και τον γκριζομάλλη ντελάλη του κοινοβουλίου να αποφασίζει εάν η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων με το στομφώδες ύφος που φωνάζει λες και βρίσκεται σε λαϊκή αγορά, είναι αυτός που θα εγκρίνει ή όχι το αίτημα των «Remainers», αυτών που στηρίζουν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε- να περάσουν νόμο που θα μπορεί να μπλοκάρει το σχέδιο Τζόνσον: ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο Μπέρκοου έχει ήδη δείξει τις προθέσεις του…

Ο μικροκαμωμένος Μπέρκοου (έχει ύψος 1,68 μ.), αναφερόμενος στην απόφαση του Τζόνσον να κλείσει το κοινοβούλιο επί πέντε εβδομάδες, έκανε λόγο για «συνταγματική αγριότητα» εκφράζοντας την έντονη οργή του για την κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου, περίπου δύο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε (31η Οκτωβρίου).

Την ίδια ώρα, έχει ξεσπάσει εμφύλιος στους Τόρις, το κόμμα των Συντηρητικών εμφανίζεται διχασμένο όσο ποτέ, υπάρχουν αυτοί που στηρίζουν το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού αλλά και οι ένθερμοι υποστηρικτές της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε που απειλούν τον Τζόνσον ότι θα αλλάξουν «στρατόπεδο» στηρίζοντας το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους Εργατικούς. Υπάρχουν τέλος αυτοί που απλά αντιτίθενται στα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού επιθυμώντας κάποιον άλλο στη θέση του.

Ο ίδιος πάντως προειδοποιεί τους Τόρις: Ή με στηρίζετε, ή πάμε σε πρόωρες εκλογές την 14η Οκτωβρίου».

Από την πλευρά των Εργατικών, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

Ο ηγέτης του κόμματος,Τζέρεμι Κόρμπιν περιμένει εναγωνίως την «ανταρσία» των Βρετανών βουλευτών, ωστόσο, σε περίπτωση εκλογών, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι με το μέρος του.