Δένδιας: Η Τουρκία λειτουργεί ως ταραξίας, δεν θα την ακολουθήσουμε

«Ταραξία» της περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου χαρακτήρισε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, και τη φωτογραφία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από χάρτη που δείχνει τουρκικό το μισό Αιγαίο.

«Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος, η Τουρκία παραβιάζει και την κυριαρχία και τα δικαιώματα της Κύπρου, τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου. Εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν μπορούν να μεταβάλουν τη διεθνή νομιμότητα απλά εδραιώνουν την εικόνα της Τουρκίας ως παραβάτη. Απομονώνεται η Τουρκία και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε ούτε σε βαλκανοποίηση της περιοχής ούτε σε μία τακτική επαρχιωτισμού. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής και δεν θα τους ακολουθήσουμε σε έναν τέτοιο κατήφορο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Όσον αφορά αυτή καθ’αυτή τη φωτογραφία που αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «η φωτογραφία αυτή με λυπεί. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της άλλης πλευράς, είμαστε μια στέρεη ευρωπαϊκή χώρα».

Κληθείς να σχολιάσει το διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη μετά την αύξηση των προσφυγικών ροών, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «είναι σημαντική υποχρέωση της Τουρκίας, όπως προβλέπει η συμφωνία με την Ε.Ε. να μην μετατρέπεται σε χώρο διέλευσης παράνομων μεταναστών. Το ότι γυρίσαμε στην κατασταση του 2012 αποτελεί παράβαση από την πλευρά της Τουρκίας και θα έπρεπε να υπάρξει διάβημα προς την τουρκική πλευρά».

Απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι άργησε να εκτιμήσει την κατάσταση στο προσφυγικό, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «O ΣΥΡΙΖΑ τι παρέλαβε το 2014; Λειτουργούσε κανονικά σαν θέμα τότε, είχε παραλάβει κέντρα πρώτης υποδοής σε πολύ καλή κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας κατηγορήσει; Είναι εκτός τόπου και χρόνου. Εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε μια κατάσταση που παραλάβαμε».

Οσο για το εάν προβλέπεται συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο κ. Δένδιας είπε πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο.

Σχολιάζοντας τέλος τη συνάντησή του με τον Νικολά Ντιμιτρόφ και το ότι του ζήτησε την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είπε πως «θα πρέπει να υποχρεωθούν τα Σκόπια να εφαρμόσουν τη συμφωνία. Διακρίνω μια προσπάθεια να την εφαρμόσουν αλλά και αντιστάσεις. Ο κ. Ντιμιτρόφ με διαβεβαίωσε για την πρόθεση της κυβέρνησης να τηρήσει τη συμφωνία, όμως αυτό είναι κάτι που παρατηρούμε και θέλουμε να το δούμε».