ΣτΕ: Τον Δεκέμβριο θα κριθεί η προσφυγή της Θάνου για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο ενώπιον της Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας μεταφέρεται το δικαστικό και νομικό βάρος για την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου, όπως και τριών άλλων, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Δύο ώρες περίπου διήρκεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κεκλεισμένων των θυρών, η συζήτηση της αίτησης αναστολής τόσο της τέως πρόεδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλικής Θάνου όσο και της τέως αντιπρόεδρου της ανεξάρτητης αρχής Άννας Νάκου, αλλά και των δυο μελών της Νικολάου Ζευγώλη και Ιωάννη Παύλοβιτς.

Στο Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου του τρίτου θερινού τμήματος διακοπών, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτριο Εμμανουηλίδη, συζητήθηκαν σήμερα οι αιτήσεις αναστολών των τεσσάρων τέως στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Και οι τέσσερεις ζητούν να «παγώσει» η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με το νόμο 4623/2019 παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και ελληνικής νομοθεσίας, ενώ κάνουν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Κατά τη σημερινή συζήτηση στο ΣτΕ οι συνήγοροι των τεσσάρων τέως μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με προέχοντα τον καθηγητή του Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνο Λαζαράτο, ανέπτυξαν τη νομική επιχειρηματολογία τους, ενώ τις θέσεις τους αντέκρουσαν οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους).

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, η οποία αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Πάντως, όπως έλεγαν καλά γνωρίζοντες δικαστές, σύμφωνα με της έως τώρα νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν έχουν τύχη παρόμοιες αιτήσεις αναστολών και επισημαίνουν ότι το όλο νομικό ενδιαφέρον πρέπει να επικεντρωθεί την 6η Δεκεμβρίου 2019, κατά τη συζήτηση των κυρίων αιτήσεων ακυρώσεως των τεσσάρων, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι την 22α Αυγούστου 2019 ο προεδρεύων του θερινού τμήματος του ΣτΕ, αντιπρόεδρος Μιχάλης Πικραμένος, είχε απορρίψει την αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» η απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου και της Άννας Νάκου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.