Πόλεμος ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το ραντεβού με Μέρκελ

Οξύτατη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με αφορμή την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Βερολίνο ότι πρώτα η κυβέρνηση θα χτίσει την αξιοπιστία της χώρας και στη συνέχεια θα διαπραγματευθεί για τη μείωση των πλεονασμάτων.

Και το ΚΙΝΑΛ όμως, σχολιάζοντας τη συνάντηση Μητσοτάκη- Μέρκελ καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι δεσμεύτηκε για πιστή τήρηση των υποχρεώσεων του μνημονίου Τσίπρα για τα εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής:

Από την συνάντηση στο Βερολίνο έχουμε:
Δεσμεύσεις Μητσοτάκη για την πίστη τήρηση των υποχρεώσεων του μνημονίου Τσίπρα για τα εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα.
Νέες υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, που παραμένουν άγνωστες στον ελληνικό λαό.
Και αόριστες εξαγγελίες περί πράσινων επενδύσεων για… την προσεχή δεκαετία.
Κατά τα λοιπά… επιτυχημένη επίσκεψη.

Μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία ο κ. Μητσοτάκης «ξέχασε» τα πρωτογενή πλεονάσματα κατά τη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ, στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι προεκλογικά η ΝΔ υποστήριζε ότι θα έθετε άμεσα το ζήτημα και τώρα το παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες. Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, όπως ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που ρωτήθηκε σχετικά σήμερα στην τηλεόραση του Σκάι, επισήμανε ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ακριβώς για ό,τι κάνει σήμερα και πρόσθεσε ότι το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων θα τεθεί μέσα στο 2020 για το ’21 και το ’22.
Την ίδια ώρα πάντως, προς απόδειξη των κυβερνητικών επιχειρημάτων, η Ομάδα Αλήθειας δημοσιοποίησε βίντεο με προεκλογική συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη όπου είχε κάνει σαφές πως θέμα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων θα τεθεί από το 2021 και μετά, αφού δηλαδή η χώρα θα έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στο εξωτερικό.

ΣΥΡΙΖΑ: Επιλεκτική αμνησία

Οι «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό άναψαν από χθες λίγο μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί κριτική και να τον εγκαλεί για «επιλεκτική αμνησία» και τη Νέα Δημοκρατία να απαντά λακωνικά: «όχι άλλο κάρβουνο».

Ο κ. Μητσοτάκης «σήμερα στο Βερολίνο συμπύκνωσε σε μία φράση όλο το κυβερνητικό του σχέδιο. Είπε ότι θέλει να προχωρήσει “πιο γρήγορα και πιο βαθιά από τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που είχαν επιβληθεί τις εποχές των μνημονίων”», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να υλοποιήσει ένα ακόμη σκληρότερο μνημόνιο» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή:

– Δεν είπε κουβέντα για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αρκέστηκε να παραπέμψει την πολυδιαφημισμένη υποτιθέμενη διαπραγμάτευση για μείωσή τους, που με τη σειρά της θα έφερνε φορολογικές μειώσεις, για μετά το 2021.

– Δεν είπε κουβέντα για τη μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις για τη χώρα.

– Δεν είπε κουβέντα για τα συνωμοσιολογικά σενάρια περί ανταλλαγής της μη περικοπής των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία προεκλογικά κατηγορούσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τη γερμανική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους.

– Δεν έθεσε με δική του πρωτοβουλία το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων. Αρκέστηκε να μιλήσει ασαφώς για «χρήσιμη διευθέτηση για τις σχέσεις των δύο λαών», αποσιωπώντας ότι η ρηματική διακοίνωση που επικαλέστηκε αποτέλεσε διπλωματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Η επίσκεψη στο Βερολίνο επιβεβαίωσε αυτό που διαφάνηκε ήδη από την επομένη των εκλογών. Η ΝΔ υποσχέθηκε πολλά τα οποία πολύ γρήγορα φαίνεται να ξεχνάει. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να έπαθε επιλεκτική αμνησία, ο ελληνικός λαός όμως και θυμάται και κρίνει».

Λακωνική η απάντηση της ΝΔ

«Όχι άλλο κάρβουνο». Με αυτή τη φράση σχολίαζαν κύκλοι της ΝΔ την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο.

Τσακαλώτος: Ο πρίγκηπας και η Ωραία Κοιμωμένη

Με τον ιδιαίτερο τρόπο του σχολίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο και ειδικότερα το ζήτημα των πλεονασμάτων.

Ο κ. Τσακαλώτος με ανάρτησή του στο facebook, σχολιάζει αρχικά υποστηρίζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε αυτό που εμείς λέγαμε πριν τις εκλογές ότι θα αποτελέσει το μετεκλογικό αφήγημα της ΝΔ: Ότι πρώτα θα προσπαθήσουν χτίσουν την αξιοπιστία τους και μετά θα θέσουν το θέμα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων». Στη συνέχεια όμως, επικαλείται προεκλογικό σποτ της ΝΔ για να εμπλέξει στον σχολιασμό του τον … πρίγκηπα και την Ωραία Κοιμωμένη και γράφει: «Γιατί όμως θυμάμαι ότι, όταν στα σποτάκια ελεγε ότι διεκδικουμε χαμηλοτερα πλεονάσματα (0:30 στο βίντεο), δεν είχε κάποιον αστερισκο ότι αυτό θα συμβεί μόνο οταν (και αν) βρεθεί ο πρίγκηπας να φιλησει την ωραία κοιμωμένη για να ξυπνήσει;»