Φυσική ορμόνη «ντοπάρει» το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του καρκίνου

Ένα ακόμη μέσο προστέθηκε στο «οπλοστάσιο» της επιστήμης στη μάχη που δίνει για την αντιμετωπίση της μάστιγας του σύγχρονου ανθρώπου, τον καρκίνο. Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν πώς να… ντοπάρουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να αντιμετωπιστούν με φυσικό τρόπο οι καρκινικοί όγκοι και οι άλλες μορφές καρκίνου.

Η επιστημονική κοινότητα γνώριζε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός εκκρίνει ορμόνες, μέσω των οποίων καταπολεμούνται ιοί, βακτήρια και άλλες νοσηρές καταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, τα κύταρρα ΝΚ είναι εκείνα που ενεργοποιούν τα μέσα για την καταστολή του καρκίνου. Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρωτεϊνική ακτιβίνη-Α μπλοκάρει τα κύτταρα ΝΚ.

Χρησιμοποιώντας την φυσικά απαντώμενη ορμόνη φολλιστατίνη, η ομάδα ανέστειλε την ακτιβίνη-Α σε κύτταρα ΝΚ ανθρώπου και ποντικού στο εργαστήριο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη «ανοίγει την πόρτα» σε νέα φάρμακα που παρέχουν «έναν βαθύτερο και πιο ανθεκτικό τρόπο για να ξεπεραστεί η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος που παρατηρείται στον καρκίνο».

Η μελέτη διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Queensland και το Monash Biomedicine Discovery Institute.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Nicholas Huntington, του Monash, δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτά μπορούν να ανοίξουν την πόρτα για νέα φάρμακα ανοσοθεραπείας. Μας παρέχουν ένα βαθύτερο και πιο ανθεκτικό τρόπο για να ξεπεραστεί η ανοσοκαταστολή που παρατηρείται στον καρκίνο, βελτιώνοντας την έκβαση του ασθενούς».

Ένας στους δύο ανθρώπους που γεννήθηκαν μετά το 1960 στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτύξουν καρκίνο σε κάποιο σημείο της ζωής τους, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Cancer Research UK. Στις ΗΠΑ, περίπου 1,7 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαγνώστηκαν μόνο πέρυσι, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Η χημειοθεραπεία είναι ένα μέσο που μπορεί να αποτύχει εάν τα επιβιώσαντα κύτταρα μεταλλάξουν και γίνουν ανθεκτικά απέναντι στο φάρμακο. Τα κύτταρα NK έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν από την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου. Οι κακοήθεις όγκοι έχουν επίσης συνδεθεί με την καταστολή των ΝΚ κυττάρων.

Οι Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ακτιβίνη-Α εμποδίζει τη διάσπαση των κυττάρων ΝΚ στο εργαστήριο. Η πρωτεΐνη, η οποία βρίσκεται σε υγιή και κακοήθη ανθρώπινα κύτταρα, μειώνει την παραγωγή του ενζύμου granzyme b. Αυτό απελευθερώνεται από τα κύτταρα NK για να προκαλέσει την αυτοκτονία του όγκου. Η φολλιστατίνη στη συνέχεια ανέστειλε τη δράση της ακτιβίνης-Α τόσο σε ανθρώπινα όσο και σε ποντικίσια κύτταρα ΝΚ στο εργαστήριο. Η ορμόνη επιβραδύνει επίσης την ανάπτυξη του μελανώματος στα τρωκτικά.

Η φολλιστατίνη, η οποία εμπλέκεται στη μυϊκή μάζα και τη δύναμη, έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει τη «βιολογική δραστικότητα» της ακτιβίνης-Α.