AXΑΪΑ: Μετά τις βάσεις ξεκινά η αναζήτηση της φοιτητικής στέγης – Που κυμαίνονται τα ενοίκια στην Πάτρα

Με την ανακοίνωση των Βάσεων 2019, που επιφύλασσαν σειρά εκπλήξεων για τους υποψηφίους, ξεκινά πλέον, και… «επίσημα», η δύσκολη διαδικασία της ανεύρεσης φοιτητικού σπιτιού. Οπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία, τα φοιτητικά ενοίκια στην Ελλάδα θα είναι φέτος κατά 10,2% αυξημένα (μεσοσταθμικά).

Παρά ταύτα, σε ορισμένες περιοχές οι φοιτητές θα κληθούν να καταβάλλουν έως και κατά 35% υψηλότερα ενοίκια συγκριτικά με το 2018. Η αύξηση αυτή στα φοιτητικά ενοίκια αποδίδεται στη ραγδαία εξάπλωση των ακινήτων που προσφέρονται μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως το Airbnb.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Spitogatos, για μια μικρή γκαρσονιέρα – στούντιο στην Αθήνα, τα φοιτητικά ενοίκια ξεκινούν κατ’ ελάχιστον από τα 270 ευρώ (Νίκαια), ενώ φτάνουν και τα 583 ευρώ (Μετς).

Για την Πάτρα, που επίσης φιλοξενεί χιλιάδες φοιτητές, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 5,7% συγκριτικά με το 2018. Μια γκαρσονιέρα κοντά στο κέντρο της πόλης θα κοστίσει περί 207 ευρώ, τον μήνα, ενώ για ένα δυάρι το μέσο ενοίκιο καθορίζεται στα 268 ευρώ.