Τεστ δείχνει πότε θα πεθάνουμε

Ο θάνατος είναι αναπόφευκτος όμως τι θα μας προσφέρει η γνώση του πότε θα κλείσουμε τα μάτια μας για πάντα;

Οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν ένα τεστ που θα προβλέπει πότε θα πεθάνουμε ή μιλώντας με μεγαλύτερη ακρίβεια. πόσο υγιείς είμαστε και επομένως πόσο ευάλωτοι σε προβλήματα υγείας σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Time. Το πιο αξιόπιστο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι το τεστ αίματος.

Οι ειδικοί ανέλυσαν δείγματα 44.000 ανθρώπων και βρήκαν ότι στο 80% τα τεστ αίματος ήταν ακριβή και προέβλεπαν ότι κάποιος θα πέθαινε σε 5-10 χρόνια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, με επικεφαλής τον μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Ινστιτούτο Max Planck για τη Βιολογία της Γήρανσης Joris Deelen και τον P. Eline Slagboom τον P. Eline Slagboom, επικεφαλής της Μοριακής Επιδημιολογίας στο Ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Leiden δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Communications.

Στην κλινική δοκιμή που έγινε σε άτομα ηλικίας από 18-109 χρονών βρέθηκαν 14 βιοδείκτες, οι οποίοι, μαζί με το φύλο, έδιναν μια σαφή εικόνα της θνησιμότητας σε χρονικό ορίζοντα 10 ετών. Αυτοί οι βιοδείκτες μπορούσαν να σχετιστούν με οτιδήποτε, από τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, μέχρι την ανοσία και τη φλεγμονή.

«Θέλουμε να εντοπίσουμε το πόσο ευάλωτοι είναι άνθρωποι με στοιχεία που δεν φαίνονται εξωτερικά» είπε ο Slagboom.

Σύμφωνα με τους δύο γιατρούς το τεστ δεν είναι ακόμα έτοιμο ώστε να χρησιμοποιηθεί σε ένα συμβατικό αιματολογικό εργαστήριο, αλλά δίνει ελπίδες ότι μελλοντικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ βοηθητική εξέταση.