Ο Τραμπ “έφαγε πόρτα” από τη Δανία για την αγορά της Γροιλανδίας και ακύρωσε την επίσκεψή του

President Donald Trump walks down the steps of Air Force One at Andrews Air Force Base in Md., Wednesday, Aug. 21, 2019. Trump is returning from Louisville, Ky., where he spoke to the American Veterans (AMVETS) 75th National Convention. (AP Photo/Susan Walsh)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη του επίσκεψη στη Δανία μετά την απάντηση της πρωθυπουργού της χώρας ότι «είναι παράλογο να πουληθεί η Γροιλανδία».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συνομίλησε με τον δανή ομόλογό του Γέπε Κόφοντ και εξήρε τη διμερή συνεργασία ειδικά στο πεδίο της ασφάλειας.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο μίλησε τηλεφωνικά σήμερα θες] με τον δανό υπουργό Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ σχετικά με την αναβολή του ταξιδιού του προέδρου Τραμπ στη Δανία», ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους.

«Ο υπουργός [Εξωτερικών] εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεργασία της Δανίας, συμμάχου των ΗΠΑ, και τη συνεισφορά της Δανίας στην αντιμετώπιση κοινών παγκόσμιων προτεραιοτήτων όσον αφορά την ασφάλεια», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Τραμπ: Δεν απευθυνόταν σε εμένα, απευθυνόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε την επίσκεψή του στη Δανία, αφού η Μέτε Φρεντέριξεν αποκάλεσε την όλη αυτή ιδέα «παράλογη».

«Θεωρώ ότι η ανακοίνωση της πρωθυπουργού ήταν κακή. Δεν μπορούν να λένε τόσο παράλογη. Δεν ήταν κομψός ο τρόπος της. Θα μπορούσε απλά να πει “όχι, δεν θέλουμε να πουλήσουμε τη Γροιλανδία. Δεν απευθυνόταν σε εμένα, απευθυνόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής», σημείωσε.

Ενοχλημένη η δανή πρωθυπουργός

Ενοχλημένη δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέριξεν από την ακύρωση της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόρριψη της προσφοράς του να αγοράσει τη Γροιλανδία.

«Είμαι προφανώς ενοχλημένη και έχω εκπλαγεί από την ακύρωση της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου» δήλωσε η Φρεντέριξεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Πάντως, η Δανέζα πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι σχέσεις Δανίας- ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε κρίση. «Η ακύρωση της επίσκεψης δεν αλλάζει την καλή σχέση μεταξύ της Δανίας και των ΗΠΑ» τόνισε η Φρεντέριξεν, ενώ πρόσθεσε πως η πρόσκληση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ εξακολουθεί να ισχύει.

Επιπλέον, η πρωθυπουργός της Δανίας επανέλαβε ότι η Γροιλανδία δεν διατίθεται προς πώληση.