ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ: Σύντομα και φθηνά, το πλάνο Καραμανλή για τον αυτοκινητόδρομο – Σχόλιο από Κατσιφάρα: «Στηρίζω τον εθνικό σχεδιασμό»

«Η παρούσα κυβέρνηση και επιθυμεί το έργο και θα εντοπίσει τον τρόπο για να το υλοποιήσει. Χρειάζεται λίγο χρόνο, προκειμένου να επιτύχει την καλύτερη δυνατή λύση, που θα εξασφαλίζει ότι το έργο θα γίνει πραγματικότητα, στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος» τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο νέος Υπουργός Υποδομών επισήμανε ότι «πρώτα θα συνεννοηθεί σχετικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετά θα προβεί στις όποιες ανακοινώσεις».
Παρά τις νέες διαβεβαιώσεις και την μικρή πίστωση χρόνου που ζητά, θεωρείται σίγουρη η απόφαση της νέας κυβέρνησης να ακυρώσει κατά μέρος ή εξ ολοκλήρου τη διαδικασία ανάθεσης του έργου, σε οκτώ διαφορετικές εργολαβίες, από την προηγούμενη Κυβέρνηση και τον κ.Σπίρτζη.
«Με δεδομένο ότι, λόγω του υπάρχοντος σχεδιασμού το έργο δεν θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2023, το ελληνικό Δημόσιο κινδύνευε να επιβαρυνθεί με όλες τις επιπλέον απαιτούμενες δαπάνες από την ημερομηνία εκείνη και μετά» τονίζει ο Καραμανλής επισημαίνοντας: «Ταυτόχρονα, αν η ολοκλήρωση του έργου ξεπερνούσε την 31/12/2025, το ελληνικό δημόσιο κινδύνευε να επιστρέψει όλους τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα είχε λάβει για το έργο αυτό».

ΣΧΟΛΙΟ ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ
Την πρόθεση του να συνεχίσει τη διεκδίκηση της ολοκλήρωση του έργου της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Τσακώνα, εξέφρασε για ακόμη μια φορά ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
«Ολυμπία οδός χωρίς το σύνολο του χωρίς το σύνολο του τεχνικού και φυσικού αντικειμένου από την Αθήνα, Πάτρα, Πύργος Καλό Νερό-Τσακώνα δεν υφίσταται, αυτό δεν είναι δογματική προσέγγιση αλλά αποτελεί σοβαρή και άξια τοποθέτηση, διότι ο δυτικός άξονας με βάση την αρχική στρατηγική ήταν να γίνουν διευρωπαϊκά δίκτυα όπως έγιναν στην αρχή, άρα λοιπόν μακροπρόθεσμα δεν κάνω τίποτα άλλο παρά να στηρίζω τον εθνικό σχεδιασμό της χώρας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης που διεμήνυσε λίγα 24ωρα πριν παραδώσει τα ηνία της Περιφερειακής Αρχής ότι και στο μέλλον «θα στηρίζω αυτό που θεωρούμε ότι μπορεί να απελευθερώσει τις παραγωγικές και οικονομικές δυνάμεις του τόπου, έναν δρόμο από Τσακώνα- Καλό Νερό – Πάτρα».

Το μεγάλο ερώτημα είναι, τόσο για τον υπουργό όσο και για τους χρήστες του έργου, πόσο χρόνο θα απαιτήσει η νέα προκήρυξη του έργου όπως βέβαια και η έναρξη των εργασιών, η οποία είχε αναγελθεί από την απελθούσα κυβέρνηση, αλλά δεν έγινε ποτέ.
Μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται από την κοινωνία της Ηλείας, που χάνει ένα ακόμα καλοκαίρι χωρίς κανένα βήμα προόδου στο ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησης.
Ερωτηματικό υπάρχει και ως προς το ενδεχόμενο νομικών εμπλοκών μέσα από την αναθεώρηση της διαδικασίας.