ΠΑΤΡΑ: Άρχισε, από νωρίς, η αναζήτηση φοιτητικής στέγης – Στα ίδια επίπεδα οι τιμές των ενοικίων

Με δεδομένη τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, ο αριθμός των φοιτητών που θα εγκατασταθεί φέτος στη πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας θα είναι μικρότερος και συνεπώς η προσφορά σπιτιών θα είναι μεγαλύτερη.

Στην Πάτρα κατά το παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις σε φοιτητική κατοικία κοντά στα ακαδη­μαϊκά ιδρύματα, θα λέγαμε ότι οι πρωτο­ετείς φοιτητές επιλέγουν σπίτια με γειτνί­αση με τις σχολές, αλλά όχι στο κέντρο των Πατρών.

Παρατηρείται όμως το φαινόμε­νο οι δευτεροετείς φοιτητές να μετακομίζουν στο κέντρο της πόλης. Εν γένει τα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών παρουσιάζουν μια μείωση ακόμη και 20% σχεδόν σε όλες τις φοιτητικές περιοχές

Μάλιστα, σε αναντιστοιχία με άλλες περιοχές της Ελλάδος -πιο τουριστικές- όπου οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb έχουν γεμίσει την αγορά, η Πάτρα διαθέτει «ελεύθερα» αρκετά ακίνητα προς ενοικίαση, γκαρσονιέρες, δυάρια, ακόμη και τριάρια, στα οποία οι τιμές των ενοικίων παραμένουν στα περσινά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των ιδιοκτητών έχει προχωρήσει κυρίως, στις παλαιές πολυκατοικίες, σε ριζικές ανακαινίσεις.

Έτσι, εν όψει και της ανακοίνωσης των βάσεων πιθανότητα στις αρχές της επόμενης εβδομάδος, η αγορά ακινήτων στην Πάτρα θ’ αρχίσει να κινείται, καθώς εκτός από τους πρωτοετείς υπάρχουν και οι νυν φοιτητές που επιθυμούν να αλλάξουν σπίτι. Κι αυτό, γιατί επιλέγεται πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό η συγκατοίκηση για τον διαμερισμό των εξόδων.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς παράγοντες στην Πάτρα, οι τιμές των ενοικίων για μια γκαρσονιέρα ξεκινούν από 180 ευρώ μηνιαίως και στην περίπτωση των επιπλωμένων μπορούν να φθάσουν έως και 280 ευρώ. Αντίστοιχα στα δυάρια οι τιμές ξεκινούν από 250 ευρώ και φθάνουν έως και 400 ευρώ για τα επιπλωμένα, ενώ τα τριάρια ξεκινούν από 320 ευρώ.

Οι τιμές φυσικά ποικίλλουν και εξαρτώνται άμεσα από την περιοχή

Ακόμη, αρκετοί φοιτητές που θέλουν να «κατοχυρώσουν» την εγγραφή στη σχολή τους, αλλά δεν γνωρίζουν αν θα παραμείνουν στην Πάτρα επιδιώκοντας πολλές φορές και μετεγγραφή επιλέγουν πλήρως επιπλωμένα ακίνητα για να είναι πιο εύκολη η απομάκρυνσή τους απ’ αυτά.

Αν και καθυστερημένα η Πάτρα ως «φοιτητούπολη» απέκτησε τα τελευταία χρόνια σύγχρονες φοιτητικές εστίες, στις οποίες παρέχονται στους φοιτητές όλες οι διευκολύνσεις με σχετικά χαμηλές τιμές. Πρόκειται για παλαιά κυρίως, ακίνητα στο κέντρο της Πάτρας, τα οποία ανακαινίστηκαν πλήρως, διαμορφώθηκαν και λειτουργούν ως φοιτητικές εστίες, έχοντας μάλιστα μεγάλη ζήτηση.

Πάντως, η περιοχή στην οποία στο παρελθόν είχαν γίνει μεγάλες επενδύσεις στη φοιτητική στέγη και πλέον ανατρέπεται η… λειτουργικότητά της μετά την παύση λειτουργίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, είναι αυτή στου Ταραμπούρα και περιμετρικά των ΤΕΙ, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να αγωνιούν για το μέλλον.