Νεότητα: Αυτά είναι τα φάρμακα που εξοντώνουν τα γερασμένα κύτταρα

Ένα βήμα πιο κοντά στους παράγοντες που επηρεάζουν τη γήρανση των κυττάρων και στον αποτελεσματικό σχεδιασμό φαρμάκων που θα καθυστερούν την κυτταρική γήρανση βρίσκονται ερευνητές
Κομβική για την κατανόηση της διαδικασίας της γήρανσης ενδέχεται να είναι μία έρευνα από τη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Viterbi που δημοσιεύθηκε στο Journal of Biological Chemistry. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για καλύτερες θεραπείες κατά του καρκίνου και επαναστατικά νέα φάρμακα για διάφορες νόσους.

«Για να αξιοποιήσει κάποιος την πηγή της νεότητας πρέπει πρώτα να την ανακαλύψει και να κατανοήσει ποια είναι η ακριβής δράση της. Κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε γιατί γερνάνε τα κύτταρά μας έτσι ώστε να σχεδιάσουμε θεραπείες για καλύτερη γήρανση», δήλωσε ο Δρ. Nick Graham επικεφαλής της έρευνας.

Τι προκαλεί τη γήρανση στα κύτταρα

«Για να το πετύχουμε αυτό, εστιάσαμε στη γήρανση, μία φυσική διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα σταματούν να παράγουν νέα κύτταρα. Αυτή είναι μία από τις κομβικές αιτίες της φθοράς που προκαλείται από τη γήρανση προφανής σε νόσους όπως η αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Alireza Delfarah.

«Τα γερασμένα κύτταρα δεν μπορούν να διαιρεθούν ή να ανανεωθούν. Είναι μία μη αναστρέψιμη κατάσταση του κυτταρικού κύκλου», εξήγησε η Δρ. Delfarah.

«Ορισμένες φορές οι άνθρωποι θεωρούν τη γήρανση ένα δίκοπο μαχαίρι το οποίο προστατεύει από τον καρκίνο και αυτό είναι κάτι καλό. Αλλά εμφανίζονται άλλες νόσοι όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιακή δυσλειτουργία ή η αθηροσκλήρωση και η γενική δυσλειτουργία των ιστών» δήλωσε ο Δρ. Graham.

Ο στόχος σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας δεν ήταν η πλήρης αποτροπή της γήρανσης γιατί αυτό θα μπορούσε να «απελευθερώσει» καρκινικά κύτταρα. «Αλλά από την άλλη πλευρά θα θέλαμε να βρούμε ένα τρόπο αφαίρεσης των γερασμένων κυττάρων για να προωθήσουμε την υγιή γήρανση και καλύτερη λειτουργία», εξήγησε.

Ο Δρ. Graham δήλωσε ότι η έρευνα της ομάδας του εφαρμόζεται στο πεδίο των Senolytics, μιας κατηγορίας φαρμάκων που θεωρείται παρατείνουν τη ζωή και μείωνουν την εκφύλιση των κυττάρων λόγω γήρανσης. Δήλωσε ότι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά οι μελέτες σε ζωικά μοντέλα (ποντίκια) έχουν δείξει ότι με τον περιορισμό των γερασμένων κυττάρων τα πειραματόζωα μεγάλωναν καλύτερα με ένα πιο παραγωγικό προσδόκιμο επιβίωσης.

«Μπορούν να πάρουν ένα ποντίκι το οποίο γερνά και ελαττώνεται η κυτταρική λειτουργία του, να του χορηγήσουν φάρμακα Senolytics, περιορίζοντας τα γερασμένα κύτταρα και αυτό το ποντίκι αναζωογονείται. Αυτού του τύπου τα φάρμακα θα μπορούσαν να είναι η πηγή της νεότητας» εξηγεί ο Δρ. Graham.

Πρόσθεσε ότι προκειμένου να σχεδιαστούν αποτελεσματικά φάρμακα Senolytic, είναι σημαντικό να εντοπιστεί τι είναι μοναδικό σχετικά με τα γερασμένα κύτταρα έτσι ώστε αυτά τα φάρμακα να μην επηρεάζουν τα μη γηρασμένα κύτταρα.

Μελετάμε τον μεταβολισμό των γερασμένων κυττάρων και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι τα κάνει μοναδικά. Έτσι θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε στοχευμένες θεραπείες γύρω από αυτά τα μεταβολικά μονοπάτια», κατέληξε ο Δρ. Graham.

ΠΗΓΗ: ygeiamoy.gr