Εντός του Σεπτεμβρίου η πλήρης άρση των capital controls

Ένα βήμα πριν την πλήρη άρση των capital controls βρίσκεται η ελληνική οικονομία αφού σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει έτοιμες όλες τις σχετικές διατάξεις και αναμένει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς προκειμένου να προχωρήσει άμεσα, το αργότερο εντός του Σεπτεμβρίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συγκεκριμένες διατάξεις καταρτίστηκαν σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος. Μάλιστα, με την άρση των capital controls έχουν ήδη συμφωνήσεις οι εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας, όπως προκύπτει από σχετικές επιστολές τους.

Σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες για μεταρρυθμίσεις, ενεργοποίησης επενδυτικών έργων που είχαν ουσιαστικά «παγώσει», όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές, η άρση των capital controls θα στείλει σαφές μήνυμα προς τις αγορές για επιστροφή του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας στην κανονικότητα

Το καθεστώς που ισχύει σήμερα προβλέπει ότι επιτρέπονται οι συναλλαγές νοµικών προσώπων ή επιτηδευµατιών προς το εξωτερικό έως το ποσό των 100.000 ευρώ ηµερησίως, µε την προσκόµιση των σχετικών παραστατικών και τιµολογίων στην τράπεζα.

Ο κάθε επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να αποδείξει ότι δεν έχει καταθέσει τα ίδια παραστατικά σε άλλη τράπεζα.

Για ποσά άνω των 100.000 ευρώ η έγκριση δίνεται από επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος. Με τη νέα χαλάρωση οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από τις τράπεζες. Αμέσως μετά έρχεται η πλήρης καθολική και οριστική άρση κάθε κεφαλαιακού ελέγχου, γεγονός που θα επιτρέψει σε πολλές εταιρείες , θυγατρικές πολυεθνικών που λειτουργούν στην Ελλάδα, να ξαναφέρουν στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα τα διαθέσιμά τους.

Με την πλήρη άρση των capital control, οι επιχειρήσεις θα πραγματοποιούν ευκολότερα συναλλαγές, ενώ σε μεγάλο βαθμό θα ξεκινήσει να κινείται και η χορήγηση κεφαλαίων.

Για αρκετές εταιρείες θα ανοίξει ο δανεισμός με τη χορήγηση εγγυητικών επιστολών που στην παρούσα φάση πολύ δύσκολα γίνονται δεκτές όταν εκδίδονται από ελληνικές τράπεζες για διεθνείς διαγωνισμούς.

Ο κρίσιμος Σεπτέμβριος

Στο ίδιο πλαίσιο στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζονται με ταχείς ρυθμούς για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία θα ξεκινήσει μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου αλλά και για τη σύνταξη του φορολογικού νομοσχεδίου το φθινόπωρο, κάτι που αποτελεί εμβληματική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.

Στρατηγικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να ολοκληρωθεί η 4η αξιολόγηση το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου, εξέλιξη που θα επιτρέψει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των περίπου 640 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες στην ευρωζώνη.

Η εν λόγω αξιολόγηση αναμένεται να επικεντρωθεί στα γνωστά 15 προαπαιτούμενα, πυρήνας των οποίων είναι οι αποκρατικοποιήσεις (πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος», πώληση του ποσοστού στα ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό). Ειδικά για το Ελληνικό, επειτα από έναν αγώνα δρόμου συνεχών συσκέψεων τόσο σε τεχνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, μπαίνει στην τελική ευθεία η συζήτηση για την έκδοση των περίφημων τεσσάρων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. Δηλαδή για τις Ζώνες Ανάπτυξης και Πολεοδόμησης του έργου, για το Μητροπολιτικό Πάρκο, καθώς και για το Καζίνο.

Την Δευτέρα ξεκινάει η συζήτηση των ΚΥΑ στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, (ΚΣΔ), το καθ’ ύλιν δηλαδή αρμόδιο όργανο που απαρτίζεται από 11 γενικούς γραμματείς όλων των συναρμόδιων υπουργείων, και το οποίο θα εγκρίνει τις σχετικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με όσα λένε στο liberal.gr αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Ανάπτυξης, στόχος είναι η εξέταση των ΚΥΑ να συνεχιστεί την Τρίτη και την Τετάρτη, να επαναληφθεί αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, και η έγκρισή τους να ολοκληρωθεί μέσα στις τελευταίες εβδομάδες του μήνα, οπότε και θα εκδοθούν.

Παράλληλα, οι θεσμοί αναμένεται να εξετάσουν την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, την εισπραξιμότητα στη ρύθμιση των 120 δόσεων (διαδραματίζει ρόλο και για το εύρος των δημοσιονομικών περιθωρίων), καθώς και το πώς προχωρά το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού.

Κομβικό σημείο της κυβερνητικής πολιτικής είναι να «κλειδώσει» το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Εκτιμάται ότι έως το τέλος Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί το σκέλος των αναπτυξιακών παρεμβάσεων του νομοσχεδίου με την πλήρη κοστολόγηση τους. Για το σκέλος των μειώσεων των φορολογικών συντελεστών, οι κινήσεις, αναφέρουν οι πληροφορίες, θα σταθμιστούν προσεκτικά και σε συνεννόηση με τους θεσμούς προκειμένου να εξασφαλιστούν τα μέγιστα δυνατά δημοσιονομικά περιθώρια.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και το πότε αυτό θα κατατεθεί στη Βουλή. Η άμεση κατάθεσή του θα σημαίνει ότι οι προβλέψεις του αναγκαστικά να στηριχθούν κυρίως σε πρόδρομους δείκτες και όχι σε πραγματικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Ανοικτό είναι έτσι το ενδεχόμενο να μετατεθεί, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, για τον Μάιο 2020, οπότε και θα υπάρχουν επαρκέστερα και ακριβέστερα στοιχεία για την πορεία βασικών μεγεθών, όπως είναι η ανάπτυξη, η ροή των φορολογικών εσόδων, αλλά και η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται, παράλληλα, σε επιφυλακή για πέντε ζητήματα που ενδέχεται να αποτελέσουν εστίες δημοσιονομικού κινδύνου. Πρόκειται για τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά, την επιτυχία της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων, τη δυναμική ανάκαμψης των εξαγωγών, τη στασιμότητα ή/και την επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης, καθώς και τα περίπου 150 εκατ. ευρώ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (το κόστος για την ηλεκτροδότηση νησιών και ευπαθών ομάδων) που πρέπει να καταβάλλει το υπουργείο Οικονομικών στη ΔΕΗ.

Ωστόσο, όπως σχολιάζουν αξιωματούχοι, υπάρχουν τρεις εξελίξεις που αποπνέουν αισιοδοξία για το μακροοικονομικό πεδίο και την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αυτές αφορούν στη θετική πορεία πρόδρομων μακροοικονομικών δεικτών και στην υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα τον Ιούλιο, αλλά και στα νεότερα στοιχεία που δείχνουν ότι άρχισε να «φουντώνει» το ενδιαφέρον των φορολογούμενων για τη ρύθμιση στην εφορία.