ΑΧΑΪΑ: Η Δημοτική Πινακοθήκη Ακράτας τιμά τον Πάνο Φειδάκη – Έκθεση έργων μέχρι 18 Αυγούστου

Η Δημοτική Πινακοθήκη Ακράτας, συνεχίζοντας την πολύχρονη πορεία της στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου, φιλοξενεί φέτος το καλοκαίρι έκθεση ζωγραφικής με έργα του σπουδαίου αιγιώτη ζωγράφου Πάνου Φειδάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2003. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Αυγούστου, τελώντας υπό την υποστήριξη του Δήμου Αιγιαλείας, του ΝΠΔΔ του Δήμου, της Κοινότητας Ακράτας και της Επιτροπής Στήριξης της Πινακοθήκης.

Γεννημένος στο Αίγιο το 1956 με καταγωγή από την Κουνινά, ο Πάνος Φειδάκης σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1976 – 1981), με δασκάλους τους: Δ. Μυταρά, Γ. Μόραλη και Γ. Μαυροΐδη. Ξεκίνησε αρχικά με μία περιορισμένη κλίμακα γαιωδών χρωμάτων και ενδιάμεσων γκρίζων τόνων, φιλοτεχνώντας έργα μεγάλης ευαισθησίας και λιτότητας, όπου κυρίαρχο ρόλο έχει η ένταση της γραφής. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, πλούτισε την παλέτα του με ζωηρές αποχρώσεις κόκκινων και πράσινων, ενώ, παράλληλα, καταπιάστηκε με μεγάλων διαστάσεων συνθέσεις. Όμως, η πίστη του στην απλότητα της ζωγραφικής τεχνικής και στην αναγκαία αμεσότητα της εκφραστικής προσπάθειας, δεν άλλαξε. Στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας ήταν πάντοτε ο άνθρωπος, χαμένος στα αδιέξοδα της ύπαρξης και στα άγχη της σκληρής πραγματικότητας. Ο ζωγράφος τον προσέγγιζε απογυμνωμένο από κάθε διάθεση εξιδανίκευσης, μέσω μιας εικαστικής έκφρασης, που χαρακτηριζόταν από την έντονη διαπλοκή χώρου και φωτός.

Ο Π. Φειδάκης παρουσίασε έργα του σε αρκετές ατομικές εκθέσεις ξεκινώντας από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγίου (1982) και στη συνέχεια σε αίθουσες στην Ελλάδα («Εποχές», «Κρεωνίδης», «Τερακότα», «Ζουμπουλάκη» κ.ά.) και σε ομαδικές εκθέσεις εντός και εκτός συνόρων («11 Νέοι Ελληνες ζωγράφοι» (στο εργοστάσιο FIX, 1985), Συλλογή Φρυσίρα, «La Hume» (Παρίσι, 1996), «Salon de Montrouge», Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου κ.ά.). Στον διαγωνισμό του «Αττικό Μετρό ΑΕ» κέρδισε το πρώτο βραβείο και το έργο του με τον τίτλο “Μπαμπουζίνες” που απεικονίζει χελιδόνια πάνω σε ηλεκτρικά σύρματα, κοσμεί από το 2003 το Σταθμό του Μεγάρου Μουσικής στην Αθήνα. Την ίδια χρονιά «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή με τραγικό τρόπο, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στον καλλιτεχνικό χώρο.

Η γενέτειρά του το Αίγιο, τίμησε πρόσφατα τον Πάνο Φειδάκη με αναδρομική έκθεση έργων του στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, η οποία φιλοξενήθηκε με φροντίδες της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. στα τέλη του 2015 και την οποία επισκέφθηκαν χιλιάδες λάτρεις της τέχνης από όλη την Ελλάδα. Όπως σημειώθηκε τότε, για την περιοχή της Αιγιάλειας ο σεμνός και καλοσυνάτος ζωγράφος άφησε πίσω του ένα τεράστιο υλικό απεικόνισης τόσο των ανθρώπων όσο και των τοπίων της περιοχής μας, το οποίο εντυπωσιάζει και συγκινεί.