Θετικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση

 

Συμπληρώνεται κιόλας ένας μήνας από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την ανάληψη της εξουσίας απ’ αυτήν…
Μου έλεγε φίλος, ότι τις πρώτες μέρες ξαφνιαζόταν όταν άκουγε στην τηλεόραση «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης…», διότι είχε πιστέψει ότι δύσκολα η προηγούμενη Κυβέρνηση θα έχανε γρήγορα την εξουσία! Μου ζήτησε τη γνώμη μου για τη νέα διακυβέρνηση. Νομίζω -όπως και οι περισσότεροι- ότι ξεκίνησε καλά. Και δεν είναι μόνον η ευφορία της αλλαγής στην ατμόσφαιρα της πολιτικής ζωής της χώρας, αλλά και ένα ευχάριστο «άρωμα» που έχει διαχυθεί, εν πολλοίς, στην κοινωνία. Αυτά συντελούνται με τα πρώτα μέτρα και αποφάσεις της Κυβέρνησης που είναι προς όφελος των ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και με την αποκατάσταση της «σοβαρότητας της εξουσίας», κατά την έκφραση έγκυρου παλαιού σχολιογράφου των Αθηνών.
Ο γράφων δεν φιλοδοξεί δάφνες κεντρικού «σχολιαστή», πλην όμως με το παρόν σημείωμα θα σχολιάσω εν συντομία τις υπό ψήφιση αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και ως νομικός και ως ασχολούμενος μ’ αυτή.
Με ευχαρίστηση πολλή είδα τη ταχεία αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού μας να διορθώσει και κατά το δυνατόν αποκαταστήσει -εν προκειμένω- ανεπιτυχείς ρυθμίσεις του «Κλεισθένη» που εισήγαγε η προηγούμενη Κυβέρνηση, λόγω απλής αναλογικής κυρίως. Οι θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αυτή την εβδομάδα θα γίνει νόμος, θα οδηγήσουν σε (κάποιας μορφής τουλάχιστον) κυβερνησιμότητα των περισσοτέρων δήμων και περιφερειών της χώρας, αφού ελάχιστοι επικεφαλής αυτών έχουν απόλυτη πλειοψηφία στα συμβούλια!
Μάλιστα, ορισμένοι δήμαρχοι ή περιφερειάρχες έχουν λιγότερους συμβούλους και από τον δεύτερο της δεύτερης Κυριακής. Αυτό π.χ. συνέβη και στην περιφέρεια μας, όπου ο καινούργιος -και άξιος- περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης και η παράταξη μας «Όλα από την Αρχή», εξαιτίας του δικαίου (;!) -κατά τους υποστηρικτές του- συστήματος της απλής αναλογικής, διαθέτει πιο λίγους εκλεγμένους από τον ηττηθέντα των εκλογών!
Προς τούτο, λοιπόν ο νέος νόμος θα δώσει, και με τη δυνατότητα μάλιστα επίσημης σύμπραξης δύο παρατάξεων, μια κάποια λύση στο πρόβλημα της κυβερνησιμότητας, διοίκησης, λήψεως αποφάσεων, δηλαδή και πρωτίστως, από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Γιατί χρειάζεται και η απλή λογική. Πάντως με την ενίσχυση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου απαραιτήτως ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης θα έχουν εκεί πλειοψηφία αποκαθίσταται εν μέρει η λεγόμενη κυβερνησιμότητα.
Επίσης προβλέπεται, ορθώς, πλειοψηφία 3/5 στα νομικά πρόσωπα και οργανισμούς, καθώς επιτυχείς είναι και οι προβλέψεις για τους αντιπεριφερειάρχες και τους αντιδημάρχους.
Τέλος, αδύναμα είναι τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας. Λίαν προσφυώς ανέλυσε το ζήτημα ο «γείτων» βουλευτής Κ. Τζαβάρας στην Επιτροπή της Βουλής μνημονεύοντας και αποφάσεις του ΣτΕ συναφώς.
Επομένως η «απλή» αναλογική του «Κλεισθένη» δεν διασφάλισε την βασική αρχή της αναλογικότητας στην Διοίκηση Δήμων και Περιφερειών. Και το Σύνταγμα ασφαλώς κάνει λόγο για διοίκηση των τοπικών υποθέσεων. Και φυσικά, όχι για το αντίθετο.
Συν το ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν έχουμε τις «διερευνητικές εντολές» κ.λπ. που ισχύουν για την Κυβέρνηση, αφού για την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη ισχύει η ενισχυμένη αναλογική, και ως εκ τούτου η μη «κυβερνησιμότητα» των πιο πολλών ΟΤΑ θα ήταν «αναγκαστικά» μονόδρομος εφεξής και για μια ολόκληρη τετραετία τουλάχιστον, με ό,τι αυτό θα συνεπάγετο εάν ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός δεν προχωρούσαν τώρα με αποφασιστικότητα στην ψήφιση του νέου νόμου…

ΓράφειοΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΣ** Ο Γιάννης Μεντζελόπουλος είναι δικηγόρος, πρ. νομαρχιακός σύμβουλος Αχαΐας και μέλος της παράταξης του περιφερειάρχη «Ολα από την αρχή».