Σοφή και ισορροπημένη η λαϊκή ετυμηγορία

Εκτιμώ ως γεγονός υψίστης ουσιαστικής αλλά και συμβολικής σημασίας τον εξοστρακισμό των νεοναζί από το Ελληνικό Κονοβούλιο. Οι Ελληνες πολίτες αποκατάστησαν την πολιτική και ιστορική αξιοπρέπεια της χώρας, τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς.
Επιχειρώντας να συνδέσουμε τις αξιολογήσεις της προεκλογικής τακτικής των κομμάτων με αυτές των εκλογικών αποτελεσμάτων, προκύπτουν τα εξής:
α) Οι δύο κυρίαρχοι κομματικοί σχηματισμοί πέτυχαν απολύτως στην κύρια προεκλογική τους τακτική. Η μεν ΝΔ καρπώθηκε το έντονο κι εμφανές αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα – «Να φύγουν αυτοί» -, ο δε ΣΥΡΙΖΑ το παραδοσιακό αντιδεξιό σύνδρομο, που συμπυκνώθηκαν στα συνθήματα, «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά» και «Όχι ψήφο στο γιο του αποστάτη». Η κενή περιεχομένου αντιπαράθεσή τους, το ιδιότυπο και παρωχημένο αυτό επικοινωνιακό δίπολο, καθιστούν αναγκαία τη μετεξέλιξή τους σε ουσιαστική ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση και ανάδειξη των πραγματικών πολιτικών προτάσεων των δύο πόλων με σαφείς κοινωνικές αναφορές.
β) Από τις μετεκλογικές τους δηλώσεις, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί φέρεται να υιοθέτησαν ως αντίληψη τη βασική αρχή της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αυτή της εναλλαγής των κομμάτων στη διακυβέρνηση. Αρχή που είχε αμφισβητηθεί κατά την προεκλογική περίοδο με συνθήματα και όρους όπως «Ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε» και «Παλιννόστηση» από τη μία πλευρά, και από την άλλη «Στρατηγική ήττα της αριστεράς» και «θεσμική αποτροπή για την επανάκαμψή της.
Θεωρώ το εκλογικό αποτέλεσμα θεσμικά και πολιτικά ισορροπημένο γιατί ανέδειξε ισχυρά αυτοδύναμη κυβέρνηση, απαιτώντας απρόσκοπτη και απροσχημάτιστη διακυβέρνηση. Και συγχρόνως ανέδειξε ισχυρότατη αντιπολίτευση προς ανάσχεση φαινομένων κυβερνητικής αλαζονείας αυταρχικών συμπεριφορών.
Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και οι άφευκτες ανάγκες της καθημερινότητας των πολιτών, επιτάσσει να ευχηθούμε για τη καλή επιτυχία της Κυβέρνησης και την παραγωγική λειτουργία της αντιπολίτευσης.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ *

* Ο Νίκος Τσούκαλης είναι πρώην βουλευτής.