ΑΧΑΪΑ: Προσφυγή στη δικαιοσύνη, από αιρετούς και δημότες, για τη λειψυδρία στον κάμπο – «Στέγνωσαν» χωριά και παραλιακά μέρη!

Συνεχίζεται το γνωστό μαρτύριο της ανυπαρξίας νερού, σε πολλές περιοχές της Δυτικής Αχαΐας, όπως η Κάτω Αχαΐα, το Λάππα, τα Σαγέϊκα, τα Καρέϊκα, το Μαζαράκι, η Μιτόπολη κ.ά., που έμελλε μέσα στο κατακαλόκαιρο να αποτελέσει τον μόνιμο «Γολγοθά» για κατοίκους και επισκέπτες.
Τα τηλεφωνήματα  από δημότες που δεν έχουν νερό ούτε για να πλύνουν ή να κάνουν μπάνιο και να μαγειρέψουν, πέφτουν καθημερινά «βροχή», κάνοντας όλοι λόγο για «καταστάσεις τριτοκοσμικές».
Οσο κι αν επισήμως πλέον άπαντες παραδέχονται, δημόσια, ότι για την ανεπάρκεια του νερού φταίει κυρίως το γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες αντί για πόση στα νοικοκυριά πάει παράνομα στα χωράφια, πολλοί τοπικοί άρχοντες (χωρίς βέβαια όλες οι περιπτώσεις να΄ναι ίδιες) αποφεύγουν να δράσουν και να παρέμβουν άμεσα, «πετώντας το μπαλάκι» στη ΔΕΥΑΔ και γενικότερα στο δήμο και απειλώντας με προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Ενδεικτικό είναι το «τελεσίγραφο» του κοινοτάρχη Μιτόπολης Σπύρου Σουβαλιώτη. Σε έγγραφο που απέστειλε στη ΔΕΥΑΔ και συνυπογράφουν τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Νίκος Κόλλιας και Αλέξανδρος Νικολακόπουλος, αφού υπενθυμίζει πως έχει ενημερώσει τηλεφωνικά τους αρμοδίους, υποστηρίζει πως τελευταία δεν σηκώνουν πια το ακουστικό τους.
«Πριν από ένα μήνα, κοντά στις εκλογές, είχαν έρθει εδώ κι έσκαβαν στη θέση «Τσαλπατούρα» , τάχα ότι κάτι φτιάχνουν. Μας είπαν ότι θέλουν ν’ αντικαταστήσουν έναν αγωγό. Δεν το ολοκλήρωσαν το έργο κι έτσι το νερό πέφτει μέσα σε εκσκαφή, το παίρνει ο αγωγός και αντί για τους κατοίκους ποτίζονται φίδια και χελώνες» λέει ο πρόεδρος.

Σε επιστολή του προς τη ΔΕΥΑΔ το χωριό, ενημερώνει για την πρόθεσή του να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας εισαγγελική παρέμβαση, αν μέσα σε λίγες ημέρες δεν λάβει απαντήσεις για τη γεώτρηση της περιοχής.
Παρόμοιες ενέργειες ετοιμάζονται και στο Σανταμέρι, με το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου και πρόεδρο του συλλόγου Γιώργο Ρήγα, να εκφράζει ανησυχία, πέραν των ανθρώπων και για τα ζωντανά που έχουν μείνει χωρίς νερό. Ο ίδιος, όπως λέει, αναγκάστηκε μάλιστα να μεταφέρει, με το αγροτικό του αυτοκίνητο, υδροφόρα στη θέση «Πολύλοφο», το ίδιο και στο σπίτι του, στα ορεινά, αφού οι βρύσες έχουν στερέψει.
«Μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας στον δήμο, σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά. Δεν είναι ζωή αυτή κι έρχεται Αύγουστος» σημειώνειn o κ. Ρήγας.

O Κώστας Πανούτσος από το Λάππα, οργισμένος ζητά να κάνει κάτι, αφού τα όριά του, όπως και όλων των συγχωριανών του, έχουν προ πολλού ξεπεραστεί και δεν αντέχει άλλο. Οικογένειες, με παιδιά και ηλικιωμένους, δεν μπορούν να κάνουν μπάνιο. Μέχρι και τα πιάτα μένουν άπλυτα, ενώ όσοι εργάζονται σε χωράφια, δεν μπορούν να βγουν έξω χωρίς να καθαριστούν!

advertisement