Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια το διυπουργικό νομοσχέδιο – Αναμένεται νέα κόντρα μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα

Σήμερα αναμένεται θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια το διυπουργικό νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».

Το ενδιαφέρον στρέφεται στις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και το αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Κύριο θέμα αντιπαράθεσης αναμένεται να είναι το άρθρο 64 για το πανεπιστημιακό άσυλο, καθώς και τα άρθρα 1, 2 και 3 που αφορούν τη κυβερνησιμότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και το άρθρο 101 που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο, για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, λόγω της προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Τα θέματα αυτά ήταν αντικείμενο παράθεσης μέσα στην εβδομάδα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι τόνοι ανέβηκαν λίγο μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Διυπουργικό νομοσχέδιο: ΕΟΠΥΥ, ασφαλιστικά και Ελληνικό στην λίστα
Στο ίδιο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σήμερα, προβλέπονται επίσης, μειώσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από 5% στο 3%, τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της ΚΥΑ για το Ελληνικό, σύνδεση του μητρώου πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και του Μητρώου του ΑΜΚΑ, κυρώσεις αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 27/6/2019 και χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς για καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Oπως μάλιστα είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Μητσοτάκης, με το νομοσχέδιο «Βάζουμε τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αρχίζουμε με τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη: το Διυπουργικό νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες στο σπίτι, στο χώρο νοσηλείας ή στα φαρμακεία της γειτονιάς».

Ονομαστική ψηφοφορία για άρθρα ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ
Στην διάρκεια της ψηφοφορίας θα υπάρξει και ονομαστική ψηφοφορία για συγκεκριμένα άρθρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αιτήθηκε ονομαστική ψηφοφορία, ενώ χθες οι ενστάσεις του για τη συνταγματικότητα τους απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, όχι μόνο από τη κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο θα στηρίξει από το βήμα της Βουλής και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας. Στις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης για το άσυλο αναμένεται να απαντήσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.