Οι καθυστερήσεις και οι αναβολές στοιχίζουν ζωές

Τοποθέτηση για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Πατρών- Πύργου
1ο Θέμα Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας «Συζήτηση για την εξέλιξη του οδικού Άξονα Πατρών- Πύργου»
Ο αυτοκινητόδρομος Πατρών- Πύργου αποτελεί ανοιχτή πληγή και απόστημα της κοινωνίας μας. Χρειάζονται ξεκάθαρες απαντήσεις για την πορεία ενός έργου που παρότι έχει διαδεχθεί τόσες κυβερνήσεις, μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει ολοκληρωθεί.
Την ίδια στιγμή, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ή ενημερωνόμαστε από τα μέσα ενημέρωσης για ατυχήματα με νεκρούς και σοβαρούς τραυματισμούς.
Δεν θα ήθελα να σταθώ τόσο στις επιλογές της προηγούμενης Κυβέρνησης, αλλά στην διαδικασία που φαίνεται πλέον να ακολουθεί η Κυβέρνηση πρέπει να γνωρίσουμε τα εξής:
• Για το σαφή ορισμό χρονικού ορίζοντα
• Για το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα
• Για την έγκριση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Και ενώ ταυτόχρονα τα τροχαία και τα οικογενειακά δράματα συνεχίζονται χωρίς τελειωμό.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει τα εικονοστάσια στις άκρες του αυτοκινητόδρομου, ως άλλα «μνημεία θυσίας» πολιτών, νέων, παιδιών που η ζωή τους χάθηκε και προειδοποίησης των οδηγών που παίρνουν, στην κυριολεξία, το ρίσκο να ταξιδέψουν.
Ένα έργο που θα προσέλκυε τουρισμό, που θα ενωνόταν με την Ολυμπία και Ιόνια Οδό συμβάλλοντας στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και των όμορων Περιφερειών παραμένει στάσιμο.
Είναι απορίας άξιον εάν η Πολιτεία, τόσα χρόνια, λαμβάνει υπόψη μόνο τις δημοπρατήσεις, τα οικονομικά συμφέροντα, τις πολιτικές σκοπιμότητες και το κατεστημένο αγνοώντας τις στατιστικές που αποδεικνύουν ότι τα τροχαία συνεχίζουν να εξελίσσονται αμείωτα. Πίσω από τις στατιστικές εκτυλίσσονται ανθρώπινα δράματα, οικογένειες ξεκληρίζονται, χάνονται ζωές, πολίτες μένουν ανάπηροι βυθίζοντας συνανθρώπους μας στην θλίψη και τον πόνο.
Δεν θα υπάρχει άλλη λύση. Όλοι οι πολίτες πρέπει ενωμένοι να συμπορευτούν και να αγωνιστούν για την ολοκλήρωση του έργου.
Οι καθυστερήσεις και οι αναβολές στοιχίζουν ζωές. Χρειάζεται κοινός και δυναμικός αγώνας με την συμμετοχή όλων των φορέων της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και των πολιτικών παρατάξεων. Πολιτικές σκοπιμότητες δεν χωρούν σε αυτή την κινητοποίηση. Μόνο σθεναρή και σταθερή διεκδίκηση για ξεκάθαρες απαντήσεις και δεσμεύσεις για την υλοποίηση του έργου.
Του Αντώνη Χαροκόπου