Δείτε live την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για το άσυλο στη Βουλή

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το διυπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί απόψε.

Πανεπιστημιακό άσυλο, κυβερνησιμότητα ΟΤΑ και επιτροπή ανταγωνισμού έχει και το σημερινό μενού του νέου γύρου πολιτικής σύγκρουσης με αφορμή τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης έχουν ήδη θέσει το πολιτικό πλαίσιο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να επικεντρωθεί στις προωθούμενες διατάξεις επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση αποκαθιστώντας το πανεπιστημιακό άσυλο και την ακαδημαϊκή ελευθερία και αντιμετωπίζοντας την εκτεταμένη ανομία που παρατηρείται σε αρκετά ιδρύματα υλοποιεί μια ακόμα προεκλογική δέσμευση της ΝΔ. Παράλληλα, θα υπογραμμίσει ότι οι διατάξεις για τους ΟΤΑ – που έχουν την ευρύτατη στήριξη των δήμων και των περιφερειών – αντιμετωπίζουν δραστικά τις παραλυτικές επιπτώσεις που επέφερε η απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ. Θα καλέσει δε την αξιωματική αντιπολίτευση να απεμπλακεί από ιδεοληψίες και να συνεργαστεί για την αλλαγή του νόμου για τις εθνικές εκλογές. Παράλληλα, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι εάν προκληθεί από τον κ. Τσίπρα θα απαντήσει αναλόγως.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αμφισβητήσει τη συνταγματικότητα των προωθούμενων διατάξεων τόσο για τους ΟΤΑ όσο και για την επιτροπή ανταγωνισμού. Ειδικό ενδιαφέρον θα έχει και η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού για το πανεπιστημιακό άσυλο, και αυτό γιατί έως τώρα ο κ. Τσίπρας δεν έχει τοποθετηθεί στις δημόσιες συνεδριάσεις της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης όσο και στις συζητήσεις άλλων νομοσχεδίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθετε το συγκεκριμένο ζήτημα χωρίς ωστόσο να λαμβάνει κάποια αντίδραση από την πλευρά του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται ότι τουλάχιστον στην παρούσα φάση οι απόψεις του κόμματος για το άσυλο δεν έχουν τη στήριξη της κοινωνίας.

Ως τρίτος παράγοντας στην πολιτική εξίσωση που δημιουργεί η διάταξη για το άσυλο εμφανίζεται το Κίνημα Αλλαγής. Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνεδρίαση η κυρία Φώφη Γεννηματά αναγνώρισε την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της ανομίας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, διαφώνησε όμως με τον τρόπο που επιχειρεί να το κάνει η κυβέρνηση αν και παραδέχθηκε ότι οι προηγούμενες προσπάθειες – μεταξύ των οποίων και ο νόμος Διαμαντοπούλου – απέτυχαν όχι γιατί ήταν λάθος οι σχετικές ρυθμίσεις, αλλά γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση.
Σε κάθε περίπτωση η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να δεχθεί τη δική της πρόταση προκειμένου το κόμμα της να υπερψηφίσει. Η πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει πως «Όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου τους».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνητική ρύθμιση ορίζει: «Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, παράγοντες του υπουργείου Παιδείας θεωρούν ότι οι διαφορές των δύο προτάσεων είναι σημαντικές καθώς η ρύθμιση που προτείνει το ΚΙΝΑΛ διατηρεί ειδικό καθεστώς για τα πανεπιστήμια, στοιχείο που θέλει να καταργήσει η κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν αποκλείουν επιμέρους τροποποιήσεις προκειμένου να πείσουν την αντιπολίτευση να στηρίξει το άρθρο.