ΠΑΤΡΑ: Το κτίριο της «ανύπαρκτης» Νομικής Σχολής και ο «παγωμένος» αυτοκινητόδρομος προς Πύργο στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο

Αν και η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι η Νομική Σχολή καταργείται, το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας συζητάει, στη σημερινή  συνεδρίαση (Τετάρτη στις 3μ.μ) τη χρηματοδότηση του κτιρίου που θα τη στεγάσει.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, στη μεθαυριανή συνεδρίαση θα προταθεί η ένταξη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της χρηματοδότησης του έργου μελέτης και κατασκευής κτιρίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με προϋπολογισμό 5,5 εκατ. ευρώ.
Η ένταξη του θέματος αυτού προς συζήτηση προκαλεί ερωτηματικά. Οταν μάλιστα ο ένας, από τους δύο φορείς της περιοχής που δέχτηκαν την Κυριακή 28 Ιουλίου τηλεφώνημα από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως η οποία γνωστοποίησε την απόφαση να τηρηθεί η προεκλογική δέσμευση για κατάργηση της Νομικής Σχολής, ήταν ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας. Το δεύτερο τηλεφώνημα έγινε προς την πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.
Επίσης το υπουργείο έχει προχωρήσει ένα ακόμα βήμα καθώς η κατάργηση της διάταξης, που προέβλεπε την ίδρυση της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης που κατατέθηκε στις 31 Ιουλίου, προς δημόσια διαβούλευση και πρόκειται να έρθει άμεσα στη Βουλή για ψήφιση.
Επομένως πρόκειται για μία δρομολογημένη διαδικασία που βαίνει στην τελική της φάση. Υπό τις συνθήκες αυτές, τι νόημα έχει η συζήτηση για ένα κτίριο που θα στεγάσει μία σχολή που δεν θα υπάρχει;
Αν  και δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση από την παράταξη του Νεκτάριου Φαρμάκη μετά από τη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, κύκλοι της μας σχολίαζαν ότι επιχειρείται εργαλειοποίηση του περιφερειακού συμβουλίου. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι γεννάται και ένα ζήτημα νομιμότητας, καθώς είναι πιθανό να έχει καταργηθεί και επίσημα η Νομική Σχολή μέχρι να συζητηθεί το σχετικό θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο.
Η νέα περιφερειακή αρχή δεν έχει αντίρρηση να χρηματοδοτήσει υποδομές για νέο τμήμα ή τμήματα του Πανεπιστημίου, όχι όμως να συμμετέχει σε μια διαδικασία που υποτιμά τη νοημοσύνη της κοινής γνώμης.
ΠΑΤΡΩΝ – ΠΥΡΓΟΥ
Στη μεθαυριανή συνεδρίαση θα συζητηθεί και το θέμα της Πατρών – Πύργου. Βάση της συζήτησης θα αποτελέσουν οι τελευταίες εξελίξεις που προέκυψαν από τη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Από αυτή προέκυψε η απόφαση για εγκατάλειψη της κατάτμησης του έργου και η επαναπροκήρυξή του, ως ενιαίου εντός του τρέχοντος έτους.
Κάτι τέτοιο, όμως, προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη διασφάλιση των πόρων ύψους 295 εκ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί από το Ταμείο Συνοχής. Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο Κώστας Καραμανλής έχει αναφέρει με σαφήνεια, ότι το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.
Ωστόσο το ζητούμενο στο θέμα αυτό είναι η στάση που θα τηρήσει η Περιφέρεια και εάν πρόκειται συντονισμένα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να επιδιώξει τα δέοντα για την προώθηση του έργου.