Ανεβάζει κι’ άλλο τους τόνους ο Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους

Η Τουρκία δε θα μείνει αδιάφορη στις προσπάθειες σφετερισμού και σαμποτάζ στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του στην Σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η σταθερότητα στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την τήρηση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος).

«Δε θα μείνουμε αδιάφοροι στις προσπάθειες σφετερισμού και σαμποτάζ στην ανατολική Μεσόγειο. Θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Δεν υπάρχει ένδειξη πως οι S-400 αποτελούν απειλή για το ΝΑΤΟ»

Ακολούθως, ο Ερντογάν  μίλησε για τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ, αναφέροντας πως «δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως οι S-400 είναι απειλή για το ΝΑΤΟ, όπως και για τα F-35. Κι άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αγοράσει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, όπως τα S-300 αλλά κανείς δεν έχει πει κάτι. Η Τουρκία έχει κάνει μια εμπορική επιλογή και όχι στρατηγική επιλογή. Δεν θεωρούμε σωστή τη μετατροπή του θέματος σε κρίση. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να συμπεριφερθούν σαν συμμαχική χώρα. Πιστεύω ότι ο Τραμπ δεν θα επιτρέψει στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις να είναι αιχμάλωτες του θέματος των S-400».

Επιπλέον, πρόσθεσε πως δεν έχει διαφοροποιηθεί η πρόθεση της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  «Στόχος μας είναι να γίνουμε μέλη της ΕΕ. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση αυτή και εδώ και 50 χρόνια περιμένουμε να γίνουμε μέλη. Μη θυσιάζουμε τη σχέση μας για τα θελήματα κάποιων χωρών. Η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει την επαναδιαπραγμάτευση για την τελωνειακή ένωση. Κι εμείς προχωράμε στα τελευταία 6 βήματα για τα κριτήρια της άρσης της βίζας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σύντομα σε νέα φάση οι τουρκικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία»

Στην ίδια ομιλία του στους πρεσβευτές, αναφερόμενος στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η Τουρκία θα καταβάλει υψηλότερο τίμημα, αν δεν κάνει σήμερα αυτό που χρειάζεται στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης αυτής χώρας και υπογράμμισε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) θα “εισέλθουν πολύ σύντομα σε νέα φάση”.

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει ήδη εξαπολύσει δύο επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία από το 2016, ο Ερντογάν τόνισε: “Θεού θέλοντος, η διαδικασία που έχουμε αρχίσει (…) θα εισέλθει πολύ σύντομα σε νέα φάση”. “Αν δεν κάνουμε σήμερα αυτό που χρειάζεται, θα είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε αύριο καταβάλλοντας πολύ υψηλότερο τίμημα”, πρόσθεσε κατά την ομιλία του αυτή, η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που η Τουρκία απειλεί εδώ και αρκετές μέρες να εξαπολύσει μια νέα επιχείρηση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, την οποία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο του αγώνα τους κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

“Η αποξήρανση του έλους της τρομοκρατίας που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Συρίας είναι η βασική μας προτεραιότητα”, επέμεινε ο Ερντογάν. “Έως ότου εξαφανιστούν (οι ζώνες που ελέγχουν οι YPG), η Τουρκία δεν θα αισθάνεται ασφαλής”, πρόσθεσε.