ΑΧΑΪΑ: Έβαλαν «πράσινες γωνιές» ανακύκλωσης, στο Αίγιο και τις έκλεψαν – Η «Παρέα» τα σηκώνει και φεύγει!

Από τον Φεβρουάριο του 2019 η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Κοινωνικής Ωφελείας «ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ» (Κοιν.Σ.Επ Π.Α.Ρ.Ε.Α.) αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της Ανακύκλωσης και να συνεισφέρει σε αυτήν ενισχυτικά, ευελπιστώντας στην στήριξη φορέων όπως ο δήμος Αιγιαλείας και βέβαια των συμπολιτών μας.

Στους έξι αυτούς μήνες η ΠΑΡΕΑ δημιούργησε το κεντρικό «πράσινο σημείο» Ανακύκλωσης στην Ελίκη και κάποιες «γωνιές ανακύκλωσης» που χάριν της ευαισθητοποίησης των συμπολιτών και της έντονης και ακούραστης δράσης των εθελοντών μας, καταφέραμε να διαχειριστούμε 84.6 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών που θα κατέληγαν στους κάδους και θα στοιβάζονταν προφανώς στους δρόμους της Αιγιάλειας όπως γίνεται δυστυχώς το τελευταίο διάστημα.

Δυστυχώς ελλείψει ουσιαστικής βοήθειας από τους φορείς που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το έργο μας και με το έντονο πρόβλημα που έχει προκύψει ιδίως τον τελευταίο μήνα στην πόλη, η κατάσταση στις «πράσινες γωνιές» είναι αποθαρρυντική αφού στοιβάζονται πολλά σκουπίδια και όχι ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ την ίδια ώρα έχουμε υποστεί κλοπές των αυτοσχέδιων κάδων και τον υλικών που έχουν κάποια αξία.

Για τους λόγους αυτούς η ΠΑΡΕΑ αποφάσισε να αποσύρει τις «γωνιές ανακύκλωσης» όπου δεν υπάρχουν εθελοντές που να διασφαλίζουν το διαχωρισμό των υλικών και τη φύλαξη του χώρου και να ρίξει το βάρος στο «πράσινο σημείο» της Ελίκης το οποίο λειτουργεί καθημερινά και εκεί υπάρχουν εθελοντές που δείχνουν την σωστή διαλογή στην πηγή και φυλάσσουν το χώρο.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους συμπολίτες και τα καταστήματα για την ανταπόκρισή τους με την παράκληση όλοι όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν την Ανακύκλωση, να προσέρχονται στο κεντρικό «πράσινο σημείο» που απέχει πολύ λίγα χιλιόμετρα από την πόλη, ενώ βρίσκεται στο κέντρο περίπου του δήμου μας (ανατολικά –δυτικά) και δεν είναι μεγάλη η απόσταση (ούτε μισή ώρα) από άκρη εις άκρη του δήμου.

Ευελπιστώντας η νέα δημοτική αρχή να ανταποκριθεί στο αίτημά μας για ενίσχυση του έργου μας, ώστε να γίνουμε όλοι μέρος της λύσης του προβλήματος, οφείλουμε μια σύντομη ενημέρωση –αναδρομή για το μέχρι σήμερα έργο της ΚΟΙΝΣΕΠ ΠΑΡΕΑ στον τομέα της Ανακύκλωσης.

Τα μέλη και οι εθελοντές της ΚΟΙΝΣΕΠ ΠΑΡΕΑ, αφού διαπιστώσαμε ότι επιθυμία πολλών συνδημοτών μας ήταν να ανακυκλώσουν και μία βασική ανάγκη του δήμου μας ήταν η μείωση του όγκο των απορριμμάτων, αποφασίσαμε ότι έπρεπε να δράσουμε!

Βασική προϋπόθεση για να γίνει ή ανακύκλωση ήταν η ύπαρξη «πρασίνου σημείου ανακύκλωσης». Η ΠΑΡΕΑ με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών και την προσφορά του χώρου από γνωστό συμπολίτη βρήκε τη «λύση» και από τις αρχές του Φεβρουαρίου τέθηκε σε λειτουργία το κεντρικό «πράσινο σημείο ανακύκλωσης». Αυτό όμως δημιούργησε και την ανάγκη για εξεύρεση μεταφορικού μέσου για την αποκομιδή των συσσωρευμένων ανακυκλώσιμα υλικών.

Έτσι η ΠΑΡΕΑ «μεγάλωσε» και πλέον από τις αρχές της άνοιξης κατάφερε να εξυπηρετεί τους συσσωρευμένους όγκους ανακυκλώσιμων υλικών και για την ανάπτυξη αυτής της δράσης έπρεπε να δημιουργηθούν οι «πράσινες γωνιές ανακύκλωσης».

Η ΠΑΡΕΑ συνεχίζει να διευρύνεται κι από τις αρχές του καλοκαιριού δρα σε «4 πράσινες γωνίες» ανακύκλωσης, όμως η κατάσταση το τελευταίο διάστημα λόγω και της μη κανονικότητας στην αποκομιδή των απορριμμάτων από το δήμο, είναι αφόρητη και δυστυχώς η ΠΑΡΕΑ, πέραν της ευαισθησίας των συμπολιτών μας, δεν έχει καμία βοήθεια από τους αρμόδιους φορείς ώστε να μπορέσει να ενισχύσει τη δράση της, είτε με την παραχώρηση ενός απορριμματοφόρου που θα μπορούσε να συλλέγει τα υλικά από τις «πράσινες γωνιές» είτε με οικονομική ενίσχυση, όπως είχε αναγγείλει ο δήμαρχος στην ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε από την ΠΑΡΕΑ, ώστε η ΚΟΙΝΣΕΠ να αποκτήσει τα απαραίτητα μέσα και να γίνει βιώσιμη.

Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε την ανάγκη της πολλών συμπολιτών μας να δράσουν και να πείσουν ακόμα περισσότερο κόσμο ότι μπορεί να γίνει μέρος της λύσης και να πιστέψει σε αυτή την δράση. Αφιερώνοντας σε καθημερινή βάση 5 λεπτά για τα απορρίμματα τις οικίας μας ο καθένας, ίσως καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια να δούμε τον τόπο μας να ακμάζει και πάλι…

Ή ανακύκλωση δεν είναι «μόδα της εποχής» που σήμερα τη κάνουμε και αύριο δεν πειράζει… Η Ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής. Είναι η συνειδητή κίνηση την ώρα που θα κρατάς στο χέρι σου ένα απορριπτόμενο αντικείμενο. Βασική αρχή λοιπόν πρέπει να είναι το Rethink – Reduce – Reuse – Recycle. Και αυτό είναι η αρχή της λύσης!

Το Κεντρικό «Πράσινο Σημείο» της ΚΟΙΝΣΕΠ ΠΑΡΕΑ είναι στα Ρυάκια Ελίκης (πρώην εργοστάσιο Ξυλεμπορική).

Από την ΚΟΙΝΣΕΠ “ΠΑΡΕΑ”