Στο «φουλ» οι μηχανές για την ψήφιση συνολικά 10 νομοσχεδίων

Τον οδικό χάρτη των επόμενων μηνών χαράσσει η κυβέρνηση, με στόχο την ψήφιση συνολικά δέκα νομοσχεδίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Βουλή θα λειτουργεί με «φουλ»τις μηχανές, ψηφίζοντας δυο νομοσχέδια το μήνα.

Η επόμενη εβδομάδα είναι αποκαλυπτική για τους… ρυθμούς με τους οποίους θέλει να πορευτεί το Μέγαρο Μαξίμου. Μέσα σε τέσσερις ημέρες θα ψηφιστούν δύο νομοσχέδια, τα οποία αφορούν μια ευρεία γκάμα θεμάτων από το επιτελικό κράτος μέχρι την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια.

Πάντως πρώτη προτεραιότητα παραμένει η οικονομία και δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση επέλεξε να κόψει το κοινοβουλευτικό… νήμα με το φορολογικό νομοσχέδιο. Μάλιστα όπως έχουν επισημάνει κυβερνητικά στελέχη έπεται άμεσα και δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει ένα ευρύ πακέτο ρυθμίσεων.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στη Βουλή του υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων. Μεταξύ αυτών η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 2020 (αφορά εισοδήματα του 2019) αλλά και η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% (η αρχή έγινε με το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο).

 Αναπτυξιακό πακέτο  

Ένα από τα πρώτα φθινοπωρινά νομοσχέδια αναμένεται να περιλαμβάνει ένα φιλο-αναπτυξιακό πακέτο μέτρων. Άλλωστε μια σειρά πρωτοβουλιών το τελευταίο διάστημα (για παράδειγμα σε σχέση με το Ελληνικό) έχουν στόχο να σταλεί μήνυμα πως η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα επενδύσεων. Να σημειωθεί πως χθες ανακοινώθηκε ότι ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για Θέματα Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας ανέλαβε ο Βασίλης Ανδρικόπουλος.

Το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων και σε ένα επενδυτικό «κύμα» για να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 3% με 4%. Το μήνυμα προς τους δανειστές είναι πως οι δημοσιονομικοί στόχοι τηρούνται και δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί.

Ωστόσο, τα θετικά μηνύματα από το πεδίο της οικονομίας και η ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών εκτιμάται ότι μπορούν να ξεκλειδώσουν τη συζήτηση για τα πλεονάσματα. Σε μια τέτοια περίπτωση η όποια συμφωνία θα μπορούσε να «τρέξει» από το 2021.

Ωστόσο η οικονομία δεν αποτελεί το μοναδικό κυβερνητικό «στοίχημα». Παράλληλα το βάρος πέφτει σε νομοσχέδια που ρυθμίζουν θέματα σχετικά με την καθημερινότητα των πολιτών. Πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Παιδείας, που καλούνται να ξεδιπλώσουν μια σειρά παρεμβάσεων εντός της χρονιάς. Η ψηφιακή σύνταξη και οι προσλήψεις στην υγεία θα αποτελέσουν τις πρώτες κυβερνητικές κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

 Συνταγματική αναθεώρηση  

Το πολιτικό… θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει ακόμα περισσότερο το φθινόπωρο, οπότε και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Σημειώνεται πως για το θέμα αυτό απαιτούνται ευρύτερες πολιτικές συνεργασίες, για να συμπληρωθεί ο… μαγικός αριθμός 180.

Με βάση το Σύνταγμα όσα άρθρα «πέρασαν» από την προηγούμενη Βουλή με τουλάχιστον 180 ψήφους αναθεωρούνται με 151 «ναι». Ωστόσο όσα άρθρα είχαν πάρει από 151 έως 179 ψήφους πρέπει τώρα να υπερψηφιστούν από τουλάχιστον 180 βουλευτές.

Με δεδομένο πως η Νέα Δημοκρατία έχει 158 βουλευτές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τι θα πράξουν σε μια σειρά θεμάτων τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 «Καμπανάκια»  

Ταυτόχρονα πρωτοβουλίες θα ξεδιπλωθούν σε μια σειρά θεμάτων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ενδεικτικό είναι το «καμπανάκι» του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ.

Πάντως, το κλίμα ηρεμίας στα κοινοβουλευτικά έδρανα δεν αναμένεται να παραταθεί για πολύ. Η επόμενη εβδομάδα θα αποτελέσει το πρώτο κρας τεστ για το πώς θα κινηθούν τα κόμματα στο μετεκλογικό σκηνικό.

Οι πρώτες αψιμαχίες σημειώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη συζήτηση για το επιτελικό κράτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε πυρά υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «κατ΄ επίφαση επιτελικό κράτος που ευαγγελίζεται η Ν.Δ., καθώς είναι στην πραγματικότητα ένα απόλυτα νεοφιλελεύθερο, κομματικό και υπερσυγκεντρωτικό (γύρω από τον πρωθυπουργό) κράτος».

Η επόμενη σύγκρουση θα γίνει την Τετάρτη οπότε και ξεκινά η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών. Η διάταξη για την κατάργηση του ασύλου πυροδοτεί ήδη αντιδράσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη επεσήμανε χθες πως «η ιδεοληψία της Ν.Δ. ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είναι υπεύθυνο για την ανομία και την παραβατικότητα δεν αποδεικνύεται». Προσθέτοντας πως «η κατάργησή του είναι συντηρητική οπισθοδρόμηση που προκαλεί εύλογες αντιδράσεις τόσο από τους προοδευτικούς πολίτες όσο και από την πανεπιστημιακή κοινότητα».

 Εκλογικός νόμος 

Σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις αναμένεται να προκαλέσει η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το θέμα αυτό αναμένεται να πυροδοτήσει μετωπική σύγκρουση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Κινήματος Αλλαγής (που έχει επισημάνει πως πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις).

Μια πρόγευση θα δοθεί στη συζήτηση για την ψήφο των ομογενών, θέμα που η κυβέρνηση αποσυνδέει από τη διαδικασία του νέου εκλογικού νόμου. «Το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους καθίσταται προτεραιότητα» έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός και η σχετική ρύθμιση θα έρθει σύντομα -και αυτόνομα- στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στην Κάρπαθο και θα έχει συναντήσεις με φορείς του νησιού. Οι επισκέψεις στα υπουργεία θα συνεχιστούν, ενώ από το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει ένας κύκλος ταξιδιών στο εξωτερικό. Η αρχή θα γίνει από τη Γαλλία, ακολουθούν η Γερμανία και η Ολλανδία κα λίγο αργότερα οι ΗΠΑ.