Να βρεθούμε ξανά στους δρόμους

Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα στον απόηχο αυτών των ιδιαίτερων εκλογών, των πρώτων σε συνθήκες ομαλότητας, μετά την ακραία και βίαιη μνημονική περίοδο.
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώνεται στην ελληνική κοινωνία ως ο βασικός πυλώνας της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας. Το ποσοστό που έλαβε, πάνω από 31%, μας επιτρέπει αισιοδοξία για την επόμενη μέρα. Αποδεικνύεται πλέον στην πράξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Δημοκρατική Συμμαχία ήρθε για να μείνει.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί από την κυβέρνηση με το κεφάλι ψηλά. Έδωσε μάχες, μας έβγαλε από τα μνημόνια, αναδιοργάνωσε το κράτος στα στενά περιθώρια που είχε, η οικονομία τρέχει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, παραδίδει ένα σεβαστό μαξιλάρι ασφαλείας. Με άλλα λόγια πέτυχε εκεί που απέτυχαν αυτοί που τώρα έρχονται ως σωτήρες. Άξιζε μια ευκαιρία σε καθαρό περιβάλλον να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, αλλά οι πολίτες έκριναν διαφορετικά. Σε μία δημοκρατία η επιλογή του λαού είναι απολύτως σεβαστή.
Το τρίτο σχόλιο αφορά την από εδώ και μετά πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλουμε να περιφρουρήσουμε τις κατακτήσεις της αριστεράς αυτά τα τέσσερα χρόνια και κυρίως το κοινωνικό κράτος και την πρόνοια για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, κατακτήσεις που εδραίωσε με τόσο κόπο η κυβέρνηση Τσίπρα. Οφείλουμε με πείσμα να αγωνιστούμε γι’ αυτό, να βρεθούμε ξανά στους δρόμους, να αποκτήσουμε επαφή με τα κινήματα, με τους συνδικαλιστικούς φορείς και τις συλλογικότητες.
Οφείλουμε, επίσης, αφού πρώτα προχωρήσουμε με νηφαλιότητα σε έναν απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας μας, να αναδιοργανώσουμε το κόμμα με κριτήριο την υπεράσπιση των πολλών. Η νέα συνθήκη του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς ατζέντας που επικράτησε θα δρομολογήσει σύντομα αρνητικές εξελίξεις για τη κοινωνία.
Οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά, και στη βουλή, αλλά κυρίως στο δρόμο…

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΛΑΜΗ *

* Ο Κώστας Μαλαμής είναι πολιτικός μηχανικός, σκηνοθέτης.